INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svetlucava solarna fasada sa zlatnim odsjajem

26.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Švajcarska kancelarija za zaštitu životne sredine u Bazelu dobila je novu zgradu sa jedinstvenom fasadom koja ne samo što je dopadljiva svojim izgledom već je i energetski efikasna. Ideja da zgrada bude održiva nastala je još pre osam godina, da bi par godina nakon toga bila i omogućena njena izgradnja. Prvobitni projekat je predviđao upotrebu solarnih modula koji se sastoje od zlatnih solarnih ćelija. Međutim, na kraju je primenjen drugačiji pristup koji je uključivao solarne module napravljene od posebnog fuzionisanog stakla.

Solarna fasada zgrade Kancelarije za zaštitu životne sredine u Bazelu

Solarna fasada zgrade Kancelarije za zaštitu životne sredine u Bazelu (Foto: Megasol Energie AG)

Ove module koji čine fasadu napravila je firma Megasol Energie AG, sa ciljem da napajaju zgradu električnom energijom generisanom od sunčeve toplote. Solarnu fasadu snage 163kW čine posebni moduli na 3D fuzionisanom staklu. Solarne ćelije su zapravo integrisane u građevinsku kontrukciju, umesto da se montiraju na nju. Predstavljaju vertikalnu BIPV instalaciju. Ovaj integrisani fotovoltažni sistem prostire se na površini od 1140m².

Polazna osnova za istraživanje bilo je staklo koje ima sposobnost da poprimi različit izgled u zavisnosti od svetla koje pada na njega, dok su varijante za slobodan dizajn bile odlučujući faktor. Zgrada visoka 25 metara je u potpunosti obložena solarnom fasadom sa svetlucavo zlatnim modulima koji joj daju jedinstven izgled. Zlatni odsjaj stvara hiljade tačaka koje su ugrađene u solarne module. Osim toga, moduli imaju i trodimenzionalni izgled.

Solarna fasada zgrade Kancelarije za zaštitu životne sredine u Bazelu

Solarna fasada zgrade Kancelarije za zaštitu životne sredine u Bazelu (Foto: Megasol Energie AG)

Solarni moduli ugrađeni u zgradu imaju zadnje bočno staklo, sloj za inkapsulaciju, solarne ćelije, drugi sloj inkapsulacije i 3D prednje staklo. Nakon slaganja slojeva, komponente se stavljaju u laminator. Svaki solarni modul za ovaj projekat je razvijen posebno, što je zahtevalo odgovarajuće prilagođavanje tokom proizvodnje. Dodatni izazov u proizvodnji solarnih modula je bilo to da 3D fuzionisano staklo ima trodimenzionalnu strukturu i na prednjoj i na zadnjoj strani, dok su standardni procesi namenjeni za "ravna" stakla i ne mogu apsorbovati takve modifikacije, posebno kada je laminiranje u pitanju.

Laminiranje je osetljiv proces gde i najmanja promena u temperaturi, pritisku, vremenu obrade ili karakteristikama materijala može dovesti do neželjenih rezultata. Megasol je shodno tome primenio proces posebno prilagođen 3D staklu sa odgovarajućom tehnikom laminiranja s obzirom na temperaturu, pritisak i vreme obrade. Ovaj proces je ključan kada su u pitanju kvalitet, performanse i dugovečnost solarnih modula.

Pored navedenog još jedna prednost ove fasade je što proizvodi dosta solarne energije zimi. To je zbog činjenice da su površine solarnih fasada idealno prilagođene niskom zimskom suncu, jer svetlost pada skoro pa uspravno na solarne ćelije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;