INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

BiPV - Building Integrated Photovoltaics - Integrisani fotovoltažni sistemi u zgradarstvu

26.11.2009. | IEA

BiPV sistemi imaju sve veći značaj u savremenoj arhitekturi budući da predstavljaju novi korak u održivoj gradnji i primeni obnovljivih izvora energije - više nije važno samo da ih koristimo, već su i kriterijumi za njihovu integraciju sve oštriji. Tako i BiPV sistemi moraju da poštuju pravilo da arhitektura proizilazi iz funkcionalnosti ali ne sme previše da trpi na estetici.

Akronim BiVP je skraćenica od izraza Building Integrated Photovoltaics (integrisani fotovoltažni sistemi u zgradarstvu) i odnosi se na sisteme i koncepte u kojima fotovoltaža, istovremeno dok proizvodi energiju, predstavlja i sastavni deo objekta (ne samo pridodatu aplikaciju).

Pod ovim se podrazumeva da je fotovoltažni (fotonaponski) sistem predstavlja:

  • omotač objekta - krovni pokrivač, zidna obloga, zastakljena površina…
  • zaštitu od sunca - zastori…
  • dodatni arhitektonski element - platna, balkoni, parapeti…
  • kao i bilo koji drugi arhitektonski element neophodan za dobru zgradu (vizuelna i zvučna zaštita)…

Ovi fotovoltažni sistemi moraju imati visoki arhitektonski kvalitet. Kriterijume za postizanje ovog kvaliteta definisala je IEA - Međunarodna agencija za energiju (IEA) kroz svoj Program za fotovoltažnu energiju (International Energy Agency Photovoltaic Power Systems Programme).

Kriterijumi IEA Programa za fotovoltažnu energiju: prirodna integracija PV sistema, PV sistemi koji zadovoljavaju arhitektonski kontekst zgrade, kvalitetni materijali i kompozicija boja, PV sistemi koji se dobro uklapaju sa postojećom modularnom podelom, vizuelni aspekt mreže koja je u harmoniji sa zgradom i čini zadovoljavajuću kompoziciju, PV sistemi odgovarajući za kontekst zgrade i čija je integracija dobro dizajnirana, upotreba PV sistema koji su izazavali inovativni koncept.

(u originalu na engleskom - …natural integration of PV systems,  PV systems that are architecturally pleasing within the context of the building, good material and colour composition, PV systems that adapt well to overall modularity, the visual aspect of the grid which is in harmony with the building and creates a satisfactory composition,  PV systems that are appropriate to the context of the building and the integration of which are well designed, use of PV that has generated an innovative concept...)

Ova definicija isključuje solarne sisteme koji su nezavisni od zgrada kao što su na primer: paneli montirani na posebnu konstrukciju i postavljeni na krov ili druge delove zgrada i čija je jedina funkcija da proizvode električnu energiju, tj. rešenje koje se odnosi na najveći deo trenutno instaliranih fotovoltažnih sistema.

Nezavisno od zgrada u strogom smislu te reči, takođe su uzeti u obzir i sistemi (plants - engl. elektrane) vezani za urbane i transportne objekte - samostalna platna, nadstrešnice na parkinzima, sportskim objektima, autobuskim stajalištima i sl.

PV sistemi po svojoj prirodi moraju zadovoljiti kriterijume efikasnosti za proizvodnju električne energije, naročito u smislu pozicioniranja i orijentacije PV panela (modula) i odsustva senki.

Linkovi:


 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;