IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Montažne čelične kuće na Sardiniji inspirisane skulpturom

23.09.2021. | Gradjevonarstvo.rs

Čelične montažne kuće

Egzoskeletni sistem (Foto: Mask Architects)

Mask Architects studio je projektovao "Madre Natura", održivi dizajn montažnih sistema u priprodnom okruženju. Bili su inspirisani radom umetnika Costantina Nivole, odnosno skulpturom "La madre". Ovaj projekat koji je planiran na Sardiniji u Italiji biće novi dodatak organskim socijalnim, izložbenim i stambenim prostorima. Dizajn će biti prepoznatljiv kao živa i društvena umetnost, a arhitektonski elementi će pomoći gradu da stvori novi karakter. Studio je prva svetska firma za arhitekturu i dizajn koja koristi čeličnu konstrukciju štampanu 3D tehnikom. Egzoskeletni konstrukcijski sistem će podržavati i povezivati sve funkcionalne delove zgrade, koristeći novu građevinsku tehnologiju koju nazivaju "Egzočelik".

U ovom konceptu živog muzeja, Mask Architects žele da spoje arhitekturu, umetnost i tehnologiju. Njihov cilj je očuvanje tradicije, odavanje počasti radu Constantina Nivole i nastavak njegovog nasleđa uključivanjem trenutnih tehnika i njegovog stila u dizajn. Lokacija je neuredna padina koja će biti pretvorena u razmaknute delove sa različitim nivoima za postavljanje montažnih modula. Projekat će biti samoodrživ i funkcionisati u skladu sa okolinom jer će biti okružen prirodnim lepotama. Sardinija je poznata po jakim vetrovima, pa su moduli izgrađeni sa prazninama sa obe strane konstrukcije kako bi vetar mogao da prolazi.

Samoodrživ i povezan sa svetom prirode

Struktura je projektovana da bi bila samoodrživa i sposobna da obezbedi energetske resurse razvojnoj mreži. Svaki modul je napravljen tako da se može proširiti i prilagoditi, omogućavajući mu da se prilagodi svakom terenu i ispuni zahteve bilo kog projekta. Svaka struktura je usredsređena na energetski toranj koji će generisati prirodnu električnu energiju proizvedenu Suncem i vetrom. Vrh centralnog energetskog tornja prekriven je solarnim panelima koji će prikupljati solarnu energiju, dok će se vrh centralnog energetskog tornja okretati za 360 stepeni sa vetrom, stvarajući i energiju vetrogeneratora. Vetar se može usmeravati kroz prostore u modulima i usmeravati na vetroturbine.

Neka tehnička oprema, poput pametnih kamera i detektora požara, takođe je instalirana na vrhu tornja. Ovo ima za cilj da pruži društvenu i prirodnu sigurnost u slučaju prirodnih katastrofa. Postoji smeštaj za svu tehničku opremu modula preko donjeg dela centralnog tornja, koji sadrži sve neophodne zalihe vode i energije, kao i distributivne stanice za okolna područja.

Modularne prefabrikovane kuće

Modularne prefabrikovane kuće sa egzoskeletnim sistemom (Foto: Mask Architects)

Kako svaka struktura funkcioniše kao svetionik na planini, svetlo na modulima takođe nudi vidljivost okolnom okruženju. Svetla se takođe mogu koristiti za zabavno osvetljenje društvenih događaja i izložbi noću. Za događaje kao što su državni praznici, mreža svetala na svim modulima može se koristiti kao jedna celina. Postoje različite konfiguracije u kojima se ovi moduli mogu postaviti na lokaciju, u rasponu od jednog modula koji može biti samoodrživ do grupe modula u dijamantskoj strukturi koja može uspostaviti malu zajednicu.

Proširivi, svestrani i prilagodljivi moduli

Inicijativa bi takođe mogla biti prilagođena određenom sektoru kojem je potrebna pomoć. Na primer, tokom Covida-19, ovakvi moduli mogu se koristiti za samoizolaciju, a društveno područje se može podeliti na različite delove ograničene upotrebe. Moduli treba da budu proširivi, svestrani i prilagodljivi, a koristiće se za pomoć zajednici na bilo koji način.

Čelični skelet podržava energetski toranj, koji je sedište svih sistema. Metalna konstrukcija od čeličnog kostura proizvodi se pričvršćivanjem nosećih čeličnih greda na stub kostura. Zbog metalnog skeleta, dizajneri su uspeli da konstruišu jedinstvenu spoljnu strukturu. Glavni spoljni materijal su kompozitni paneli svetlo sive boje, koji daju kombinaciju prijatne izolacije prostora i estetskog osećaja belog kamena sličnog skulpturi "Madre", koja je bila inspiracija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;