IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Mini nuklerane elektrane

21.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Mini nuklearne elektrane

Mini nuklearna elektrana (Foto: GE Hitachi Nuclear Energy)

Instance BV je arhitektonski studio koji radi sa energetskom kompanijom GE Hitachi na dizajnu niza malih nuklearnih elektrana koje će biti izgrađene širom Severne Amerike, Evrope i Azije.

Mali modularni reaktori SMR će možda moći da pomognu u procesu dekarbonizacije.

Kompaktne elektrane razvija GE Hitachi, a one su zajedničko ulaganje General Electrica i Hitachija, s ciljem pružanja ekonomičnog rešenja za proizvodnju električne energije pomoću nuklearnih reaktora.

Postrojenja će biti izgrađena korišćenjem modularnih komponenti kako bi se skratilo vreme izgradnje i koristilo manje materijala.

Zbog svoje manje veličine, SMR-ovi nude veću skalabilnost, fleksibilnost i sigurnost u odnosu na velika nuklearna postrojenja.

U postrojenjima će se koristiti reaktori sa ključanjem vode.

Ova metoda uključuje zagrevanje vode reaktorom nuklearne fisije i proizvodnju pare, koja se zatim propušta kroz turbinu za proizvodnju energije. Kasnije se para kondenzuje u vodu i ponovo koristi u procesu zagrevanja.

SMR će biti raspoređeni na lokacijama u Severnoj Americi, Evropi i Aziji već 2028. godine, prema rečima energetskih kompanija.

Cilj uvođenja je pomoć zemljama u ispunjavanju njihovih ciljeva dekarbonizacije, istovremeno promovišući upotrebu obnovljivih izvora energije.

General Fusion je nedavno otkrio svoju prototipnu elektranu, koja se gradi kako bi pokazala potencijal njihove tehnologije nuklearne fuzije kao izvora energije bez ugljenika.

Prototip je razvila firma Ama A Levete, a kada bude završena 2025. godine, to će biti prva elektrana ove vrste na svetu.

Za razliku od tradicionalnih nuklearnih elektrana, gde su atomi podeljeni na dva dela, tehnologija fuzije u njenom reaktoru će spojiti atome za stvaranje toplote.

Prva svetska solarna elektrana u svemiru, koju Kina stvara za proizvodnju neiscrpne čiste energije, još je jedan revolucionarni koncept za izvor energije bez ugljenika koji se planira u budućnosti.

 

Komentari: 1

Mile 25.09.2021 03.05.00

Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim modularnim fisionim reaktorima. Skalabilnost sistema postiže se dodavanjem pojedinačnih reaktora u sistem (poput kertridža), pri čemu su svi reaktori potopljeni u isti bazen za hlađenje. Prednost SMR sistema u odnosu na konvencionalne nuklearne elektrane ogleda se u tome što se modularni reaktori brzo i lako deinstaliraju kada se fisiono gorivo potroši, a na isto mesto se instalira drugi isti takav reaktor prethodno napunjen fisionim gorivom na udaljenoj lokaciji. Dakle, klasični nuklearni reaktori su po konstrukciji fiksni i dopunjuju se fisionim gorivom na licu mesta, a SMR se dopunjuju van elektrane.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;