INFONET-468X60-BANNER

Najveća fabrika za skladištenje ugljenika otvorena na Islandu

17.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Orca fabrika za skupljanje ugljenika

Orca fabrika (Foto: Climeworks)

Climeworks, švajcarsko preduzeće, otvorilo je na Islandu najveću svetsku fabriku za skladištenje i hvatanje ugljenika u vazduhu. Koristeći tehnologiju islandskog partnera firme Carbfik, fabrika nazvana Orca usisava ugljen-dioksid direktno iz vazduha i zakopava ga u stene duboko pod zemljom.

Orca ima mogućnost uklanjanja 4.000 tona CO2 iz atmosfere godišnje na ovaj način.

Prema proračunu gasova staklene bašte Američke agencije za zaštitu okoline, ta brojka je otprilike ekvivalentna emisiji 870 vozila ili 9.281 barela korišćene nafte.

Postrojenje se napaja obnovljivom energijom

Fabrika Orca u potpunosti se napaja obnovljivom energijom i nalazi se u Hellisheidi na Islandu, pored geotermalne elektrane islandskog dobavljača energije ON Power.

Fabrika Orca

Orca fabrika (Foto: Climeworks)

Climeworks sebe smatra prvim i najvećim klimatski povoljnim direktnim pogonom za skladištenje i hvatanje ugljenika, tvrdeći da čini da atmosfersko hvatanje u industrijskim razmerama postane realnost.

Suizvršni direktor i suosnivač Climeworksa Jan Wurzbacher primetio je da je Orca, kao prekretnica u sektoru direktnog hvatanja ugljenika iz vazduha, dala skalabilan, prilagodljiv i ponovljiv plan za budući razvoj Climeworksa.

Kao rezultat ovog postignuća, oni su spremni da brzo povećaju svoje kapacitete u narednim godinama. Uprkos činjenici da je još dug put do dostizanja globalne neto emisije jednake nuli, veruje se da je Climeworks napravio značajan napredak sa Orkom .

Izgradnja objekta Climeworks je trajala 15 meseci, zahvaljujući modularnoj arhitekturi sa jedinicama za prikupljanje koje se mogu slagati. Postrojenje Orca sastoji se od osam ovih jedinica.

Prema navodima kompanije, ova tehnologija ima mali fizički otisak, smanjuje vreme izgradnje i može se napraviti svuda gde ima dovoljno obnovljive energije i skladišta.

Takođe koristi polovinu količine čelika koju je ranije koristio Climeworks.

U 2017. kompanija je otvorila prototip fabriku u Švajcarskoj koja je pakovala ugljenik prikupljen za komercijalnu upotrebu u đubriva, bezalkoholna pića i sintetička goriva.

Fabrika Orka apsorbuje mnogo više ugljen-dioksida i transformiše ga za skladištenje umesto da ga koristi, zahvaljujući prirodnom procesu mineralizacije.

Ugljen-dioksid se pomeša sa vodom i ispumpava daleko ispod zemlje, gde je zarobljen u kamenu. Ovo ga efikasno zauvek ukljanja iz atmosfere.

Do druge polovine ove decenije, Climeworks planira da dostigne kapacitete za uklanjanje megatona ugljenika kroz svoje globalne operacije.

Kritičari hvatanja i skladištenja ugljenika tvrde da je to gubljenje novca koje odvlači pažnju od osnovnih rešenja politike potrebnih za borbu protiv klimatskih promena.

Međutim, prema istraživanju Međuvladinog panela Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, korišćenje tehnologije uklanjanja ugljenika moglo bi pomoći planeti da ostane ispod 1,5 stepeni globalnog zagrevanja.

Christoph Beuttler, šef klimatske politike u Climeworksu izjavio je da crpljenje ugljenika sa neba, a ne sa zemlje, može predstavljati ciklični resurs koji bi se mogao koristiti za pogon aviona i izradu cementa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;