IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametni prozori koji štede 70 odsto energije

13.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Prozori

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Istraživači Fraunhofera, nemačkog istraživačkog instituta, stvorili su pametan premaz za staklene prozore koji tamni na suncu, smanjujući potrošnju energije za grejanje i hlađenje do 70 odsto. Elektrohromna i termohromna jedinjenja koja se koriste u premazima reaguju na električnu energiju i toplotu. Sprečavaju da se prostorije previše zagreju usled sunčevog zračenja u zgradama sa velikim staklenim fasadama, minimizirajući potrebu za energetski intenzivnom klimatizacijom.

Zgrade sa ogromnim staklenim fasadama i krovovima, poput kancelarijskih nebodera koji dominiraju modernim gradovima, posebno su problematične. Jako se zagrevaju na suncu, naročito tokom leta. S druge strane, roletne su generalno nepoželjne za stvaranje hlada jer umanjuju vizuelnu privlačnost stakla i ometaju pogled spolja. Umesto toga, klima uređaj se koristi za hlađenje unutrašnjosti, što troši mnogo energije i povećava ugljenični otisak zgrade.

Istraživači su radili na providnim premazima za prozore i staklene fasade koristeći elektrohromne i termohromne materijale koji daju spoljašnjosti prozora promenljivu, tamnu nijansu koja pomaže da se sobe ohlade. Za ovu istraživačku inicijativu koju finansira EU, Fraunhofer instituti su sarađivali sa univerzitetima i industrijskim partnerima iz šest zemalja EU.

Pametni prozori

Elektrohromni i termohromni premazi kod pametnih prozora (Foto: Fraunhofer)

Providni lim presvučen je elektrohromiranim premazom, koji se kasnije može uključiti. Prenos jona i elektrona pokreće električni napon, koji zatamnjuje premaz i zatamnjuje staklo. Senzori se mogu koristiti za merenje parametara kao što su svetlost i temperatura, a podaci se mogu slati u kontrolne sisteme pomoću elektrohromskih komponenti.

Količina potrošene energije je zaista mala. Elektrohromnom filmu je potrebno samo napajanje za proces prebacivanja u idealnim uslovima, a za pokretanje procesa nijansiranja potreban je relativno nizak napon. Termohromnim materijalima nije potrebna nikakva energija, već pasivno reaguju na toplotu koju proizvodi sunce. Mogu se koristiti zajedno sa preklopnim sistemom ili kao samostalna opcija kada preklopni sistem nije potreban.

Trenutno projektni konzorcijum pokušava da poboljša tehnologiju. Na primer, grupa stručnjaka razmatra kombinovanje elektrohromnih i termohromnih komponenti u kompozitnom prozoru kako bi maksimizirala potencijal tehnologije. Dodatni ciljevi istraživanja uključuju nanošenje premaza na zakrivljene oblike stakla i proširenje palete boja izvan plave i sive boje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;