INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova forma istorijskog kupališta

19.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Oživljavanje znamenitog javnog prostora u morskoj luci u Arendalu koja se nalazi u okviru manjeg zaliva u Norveškoj obradovaće mnoge stanovnike ovog mesta. Projektom se planira rekonstrukcija rekreacionog kompleksa koji ima arhitektonsku vrednost i datira iz 1937. godine. U pitanju je kupalište Knubben koje je primer funkcionalizma, pravca koji se vodi ka tome da funkcija određuje formu. U izvornom obliku u okviru njega se nalazila ronilačka platforma, dečiji bazen, svlačionice i jedan objekat.

Budući izgled Knubbena

Budući izgled Knubbena (Foto: Snøhetta)

Novi projekat će sačuvati vitalne i značajne delove stare konstrukcije. On će biti neka vrsta arhitektonskog "odgovora” na prošlost, naglašavajući njegovu urbanu notu i destinaciju kako za lokalane i domaće posetioce tako i strane turiste. Modrnizacija će obuhvatiti građevinu postavljenu na čeličnoj osnovi koja će dodatno proširiti prostranstvo i mogućnosti ovog područja kako bi mesto pružilo više od onoga za šta je u startu bilo namenjeno a to su sportske aktivnosti.

Budući izgled Knubbena

Budući izgled Knubbena (Foto: Snøhetta)

Projekat koji je uradila Snøhetta trebao bi da sa realizacijom bude gotov za tri godine. Planom je predviđeno da se ovom kupalištu vrati stari sjaj i dobije formu talasastog krajolika koji podseća na obalu Norveške. Inspiracija su ostrvca i pećine, kao i prirodno erodirano zemljište po čijem izgledu će biti izbrušeni oblici i osmišljena topografija terena, tačnije horizontalni slojevi koji prate konturne linije.

Budući izgled Knubbena

Budući izgled Knubbena (Foto: Snøhetta)

Blizina mora je ono što Knubbenu daje dodatnu vrednost da ponovo postane mesto okupljanja, kako u letnjem periodu tako i tokom hladnih zimskih dana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;