INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova forma istorijskog kupališta

19.08.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Oživljavanje znamenitog javnog prostora u morskoj luci u Arendalu koja se nalazi u okviru manjeg zaliva u Norveškoj obradovaće mnoge stanovnike ovog mesta. Projektom se planira rekonstrukcija rekreacionog kompleksa koji ima arhitektonsku vrednost i datira iz 1937. godine. U pitanju je kupalište Knubben koje je primer funkcionalizma, pravca koji se vodi ka tome da funkcija određuje formu. U izvornom obliku u okviru njega se nalazila ronilačka platforma, dečiji bazen, svlačionice i jedan objekat.

Budući izgled Knubbena

Budući izgled Knubbena (Foto: Snøhetta)

Novi projekat će sačuvati vitalne i značajne delove stare konstrukcije. On će biti neka vrsta arhitektonskog "odgovora” na prošlost, naglašavajući njegovu urbanu notu i destinaciju kako za lokalane i domaće posetioce tako i strane turiste. Modrnizacija će obuhvatiti građevinu postavljenu na čeličnoj osnovi koja će dodatno proširiti prostranstvo i mogućnosti ovog područja kako bi mesto pružilo više od onoga za šta je u startu bilo namenjeno a to su sportske aktivnosti.

Budući izgled Knubbena

Budući izgled Knubbena (Foto: Snøhetta)

Projekat koji je uradila Snøhetta trebao bi da sa realizacijom bude gotov za tri godine. Planom je predviđeno da se ovom kupalištu vrati stari sjaj i dobije formu talasastog krajolika koji podseća na obalu Norveške. Inspiracija su ostrvca i pećine, kao i prirodno erodirano zemljište po čijem izgledu će biti izbrušeni oblici i osmišljena topografija terena, tačnije horizontalni slojevi koji prate konturne linije.

Budući izgled Knubbena

Budući izgled Knubbena (Foto: Snøhetta)

Blizina mora je ono što Knubbenu daje dodatnu vrednost da ponovo postane mesto okupljanja, kako u letnjem periodu tako i tokom hladnih zimskih dana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;