Zelena kula u Atini – i orijentir i najviša zgrada u zemlji

09.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Neboder pokriven zelenilom koji je planiran za Atinu bio bi prvi takve vrste u ovoj zemlji ali i najviša zgrada. Pretekao bi po visini trenutno najvišu zgradu u Grčkoj i to za skoro pa duplo. "Marina Tower" bi se uzdizala na visini od 200 metara i nalazila na mestu nekadašnjeg međunarodnog aerodroma. Projekat je uradio Foster + Partners. Još uvek nema preciznih detalja vezanih za samu gradnju ali je otkriveno da će se koristiti ekološki građevinski materijali i ispoštovati najsavremeniji međunarodni sigurnosni protokoli.

"Marina Tower" (Foto: DBOX za Foster + Partners)

Ova održiva visokospratnica je zamišljena da bude jedna od najzelenijih zgrada na svetu. Projektovana je takođe i sa ciljem da se stopi sa mediteranskim krajolikom pa odatle i inspiracija sa zelenilom. Zgrada će se sastojati iz dve povezane kule sa po 45 spratova u okviru kojih će biti raspoređeno 200 stanova. Iz svakog od njih će biti obezbeđen pogled ka obali sa fokusom na maksimiziranju prirodnog osvetljenja i ventilacije. Platforme preko kojih će kule biti povezane sadržaće bazene.

Platforme isa bazenima između kula Marina Tower

Platforme isa bazenima između kula "Marina Tower" (Foto: DBOX za Foster + Partners)

"Marina Tower" deo je većeg poduhvata "Ellinikon" koji je planiran na površini od 300ha. Ovim projektom kompanije Lamda Development transformisaće se mesto bivšeg aerodroma u niz kvartova ali i sadržaja poput velikog parka na obali kao i još pet visokih zgrada. Glavni plan će usmeriti urbani razvoj u Atini, promovišući nove načine života, rada i slobodnih aktivnosti, usredsređene na gradski park. Celokupan projekat se temelji na održivim principima u cilju stvaranja nove paradigme za život u neboderima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...