IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Zelena kula u Atini – i orijentir i najviša zgrada u zemlji

09.07.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Neboder pokriven zelenilom koji je planiran za Atinu bio bi prvi takve vrste u ovoj zemlji ali i najviša zgrada. Pretekao bi po visini trenutno najvišu zgradu u Grčkoj i to za skoro pa duplo. "Marina Tower" bi se uzdizala na visini od 200 metara i nalazila na mestu nekadašnjeg međunarodnog aerodroma. Projekat je uradio Foster + Partners. Još uvek nema preciznih detalja vezanih za samu gradnju ali je otkriveno da će se koristiti ekološki građevinski materijali i ispoštovati najsavremeniji međunarodni sigurnosni protokoli.

"Marina Tower" (Foto: DBOX za Foster + Partners)

Ova održiva visokospratnica je zamišljena da bude jedna od najzelenijih zgrada na svetu. Projektovana je takođe i sa ciljem da se stopi sa mediteranskim krajolikom pa odatle i inspiracija sa zelenilom. Zgrada će se sastojati iz dve povezane kule sa po 45 spratova u okviru kojih će biti raspoređeno 200 stanova. Iz svakog od njih će biti obezbeđen pogled ka obali sa fokusom na maksimiziranju prirodnog osvetljenja i ventilacije. Platforme preko kojih će kule biti povezane sadržaće bazene.

Platforme isa bazenima između kula Marina Tower

Platforme sa bazenima između kula "Marina Tower" (Foto: DBOX za Foster + Partners)

"Marina Tower" deo je većeg poduhvata "Ellinikon" koji je planiran na površini od 300ha. Ovim projektom kompanije Lamda Development transformisaće se mesto bivšeg aerodroma u niz kvartova ali i sadržaja poput velikog parka na obali kao i još pet visokih zgrada. Glavni plan će usmeriti urbani razvoj u Atini, promovišući nove načine života, rada i slobodnih aktivnosti, usredsređene na gradski park. Celokupan projekat se temelji na održivim principima u cilju stvaranja nove paradigme za život u neboderima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;