Pogledajte kako se za jedan dan gradi desetospratnica

21.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Izgraditi za jedan dan prizemni objekat više i ne zvuči toliko neverovatno kao možda pre par godina, ali izgraditi višespratnicu za nešto više od jednog dana svakako je zapanjujuće bez obzira na savremene tehnologije u građevinskoj industriji. U svrhu brže gradnje koriste se već gotovi elementi napravljeni na drugoj lokaciji i transportovani na mesto gde će se objekat nalaziti. Brzo i lako sastavljanje jedna je od prednosti koju montažni objekti imaju u odnosu na one građene standardnim procedurama.

Montažana zgrada sagrađena za malo više od jednog dana

Montažana zgrada sagrađena za malo više od jednog dana (Foto: Broad Group)

Kineska kompanija Broad Group objavila je video u kome prikazuje izgradnju stambene desetospratnice za samo 28 časova i 45 minuta. Korišćen je montažni sistem gradnje "Living Building" koji podrazumeva sve iste module sa istim dimenzijama kao transportni kontejneri kada se sklope, što ih čini vrlo jednostavnim za transport bilo gde u svetu. Svaki modul je fabrički napravljen od konstrukcije od nerđajućeg čelika. Ožičan je, ima izolaciju, zastakljenje i ugrađen ventilacioni sistem. Ideja je bila da moduli budu kompletno opremnlejni kada se dopreme na gradilište, da se nakon toga slažu prema potrebi, odnosno pričvršćuju jedni za druge vijcima, i  na kraju povezuju na struju i vodu kako bi bili spremni za korišćenje.

Za izgradnju ove desetospratne stambene zgrade bio je angažovan poprilično veliki broj građevinskih radnika i tri dizalice kako bi ubrzao posao. Iz kompanije Broad Group kažu da je njihova montažna konstrukcija vrlo izdržljiva, otporna na zemljotrese i po potrebi se može demontirati i premestiti na drugu lokaciju. Sistem se može koristiti sem za gradnju stambenih jedinica i za hotele, bolnice i sl, a dodaje se i za izgradnju zgrada od 200 spratova (Burj Khalifa ima samo 163 sprata).

U videu ipsod pogledajte kako je izgledao proces gradnje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...