PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pasivna visokospratnica obavijena zelenilom

29.06.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Održivi stambeni neboder planiran za Vankuver karakterisaće modularna gradnja u kombinaciji sa zelenilom. Još uvek se ne zna tačna visina niti kada će biti kompletirana ali se po renderima vidi se da je u pitanju visokospratnica koja podseća na veliki vertikalni vrt ili urbanu šumu. Definiše je stepenasta forma koja je inspirisana topografijom regije. Konstrukcija će biti od unakrsno lameliranog drveta - CLT, sa betonskim jezgrom u okviru koga će se nalaziti okno lifta i požarne stepenice. Projekat je uradila firma Urban Agency.

Vancouver Forest

"Vancouver Forest" (Foto: Urban Agency)

Zgrada će prevshodno biti izgrađena od drveta i bambusa, odnosno unakrsno lameliranog drveta, a planirano je da zadovolji i Passivhaus standarde. Biće dobro izolovana sa visokim nivoom nepropusnosti, što će omogućiti da se u stanovima održava relativno stabilna temperatura. Pozicioniranje terasa i balkona će biti sa ciljem maksimiziranja svetlosti, hladovine i ventilacije. Fasada prati modularnu formu gde se smenjuju prozori i oblaganja jednakih proporcija, što poboljšava toplotnu izolaciju. Zgrada bi trebala da sadrži 200 stanova. Pored stambenih jedinica tu će se nalaziti i zajednički prostori na svakom spratu, kao i krovna terasa ispunjena zelenilom.

Vancouver Forest

"Vancouver Forest" (Foto: Urban Agency)

Modularnom gradnjom ubrzaće se proces realizacije projekta jer će se delovi praviti van lokacije i sklapati na mestu objekta. Za izgradnju će se koristiti materijali sa niskom ugrađenom energijom - CLT konstrukcija i oblaganje od bambusa. Ovaj materijal - bambus se može pohvaliti brojnim održivim svojstvima, od kojih je najznačajnije što mu je čvrstoća sličnu čeliku, dok je lagana, cevasta forma jednostavna za transport. Takođe, izuzetan stepen regeneracije čini je još održivijom od drveta, a raste 15 puta brže od standardnih drvenastih biljaka.

Vancouver Forest

"Vancouver Forest" (Foto: Urban Agency)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;