IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Ostrvo-park sa pozorištem na otvorenom

25.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Za posetioce je otvorena nova atrakcija u Njujorku. Veštačko ostrvo postavljeno je na reci Hadson i prostire se na 9,7ha. Podržavaju ga 132 betonska stuba koja imaju forme gljiva različitih veličina i visina, pa shodno tome stvaraju talasasti pejzaž. Ostrvo je povezano sa kopnom sa dva mosta. Locirano je na atraktivnom mestu na zapadnoj strani Menhetna u blizini High Linea.

Little Island u Njujorku

"Little Island" u Njujorku (Foto: Timothy Schenck)

Ovo ostrvo, koje je u stvari veliki parkovski prostor pod nazivom "Little Island" projektovalo je Heatherwick Studio u saradnji sa firmom Arup i pejzažnim arhitektama iz Mathews Nielsen Landscape Architects (MNLA) iz Njujorka. Ideju su dobili posmatrajući stubove starog mola Pier 54 koji su virili iz vode i ispod davali utočište ribama i vodenom svetu.

Little Island u Njujorku

"Little Island" u Njujorku (Foto: Timothy Schenck)

Obično se stubovi sastoje iz konstrukcionih šipova koji se pobijaju i spuštaju u korito i prekrivaju pločama koje stvaraju površinu. Međutim, inspiracija je došla od stubova koji su u stanju da izdrže esktremne uslove na reci. Šipovi, od kojih svaki može da izdrži do 317 tona, zabijeni su duboko u stenu i to 61 metar ispod vode. Montažni betonski elementi za gornji deo proizvedeni su korišćenjem 39 različitih oblika oplate, a nakon toga transportovani teretnim brodom na samu lokaciju. Betonska ploča izlivena na samom mestu povezala je montažne elemente. Vrhovi šipova izrađeni su od gotovih elemenata u formi "latica" kao posude širine šest metara koje su zatim napunjene zemljom.

Little Island u Njujorku

"Little Island" u Njujorku (Foto: Timothy Schenck)

U okviru parka nalazi se preko 540 metara staza koje vijugaju po ostrvu i provlače se pored vidikovaca i prostora namenjenih za održavanje događaja i predstava. Ovakvih prostora je ukupno tri, od čega je najzanimljiviji amfiteatar sa drvenim klupama sa 700 sedišta koji gleda ka reci i velikoj pozornici - pa predstavlja pozorište na otvorenom. Pored njega tu je i centralni prostor koji može da primi 3.500 ljudi i intimnija pozornica sa 200 mesta.

Za projekat je odabrano 400 vrsta biljaka i 100 vrsta drveća, pretežno zimzelenih kako bi se zaustaviti udari vetra sa reke. Ostavljenje su i zelene površine u vidu travnjaka za opuštanje i sunčanje u letnjem periodu. Stepenice duž ostrva su izrađene od bagremovog drveta i vode kroz brdoviti krajolik. Postavljenje su i gomile kamenja u vidu stena kako bi pejzaž bio zanimljiviji i avanturističkiji. Sve dodatne konstrukcije su izgrađeni ispod mola i pristupa im se preko jednog od mostova kako ne bi zaklanjale pogled.

Amfiteatar na Little Islandu u Njujorku

Amfiteatar na "Little Island" u Njujorku (Foto: Timothy Schenck)

Ovo ostrvo je otvoreno za javnost. Za realizaciju projekta studiju Heatherwick je trebalo osam godina. Projekat je prvi put predložen 2014. godine, a izgradnja  započela dve godine posle ali je zaustavljena sledeće i nakon legalnog lobiranja lokalnih kompanija ponovo pokrenuta 2019. godine pod novim imenom koje je ostalo i danas “Little Island”.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;