INFONET-468X60-BANNER

Drveni stambeni blok u duhu 70-ih

28.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Betonsko dvorište u srcu bloka iz 70-ih godina prošlog veka transformisano je i uređeno pa se sada na tom mestu nalazi drvena stambena zgrada okružena zelenilom. Ova četvorospratnica ima stepenastu formu nalik japanskim hramovima sa tankim drvenim stubovima koji drže svaki sprat. Nalazi se u Parizu u dvanaestom arondinsmanu, pored avenije Saint-Mand.

Drvena zgrada unutar stambenog bloka iz 70-ih u Parizu

Drvena zgrada unutar stambenog bloka iz 70-ih u Parizu (Foto: Charly Broyez)

Projekat za kompaniju za promet nekretninama Gecina uradio je francuski studio Mars Architectes u dvorištu stambenog kompleksa iz 1970-ih. Razlog da objekat bude od drvene građe delimično je bio vezan za pristup samoj lokaciji sa ulice. Jedini način da se izvede gradnja bio je da se svaki element zgrade prenese kroz podzemno parkiralište i preko njega izvuče direktno u dvorište. Shodno tome elemenati nisu bili širi od 2,3 metra i ne duži od 3,5 metra.

Nadstrešnica na ulazu koja vodi do dvorišta unutar zgrade

Nadstrešnica na ulazu koja vodi do dvorišta unutar zgrade (Foto: Charly Broyez)

Ispod nove stambene zgrade nalazi se parking prostor pa se zbog toga moralo voditi računa o težini. Takođe je u obzir bila uzeta i  postojeća ambijentalna celina u koju se objekat trebao uklopiti. Ova ograničenja i poštovanje okoline dovele su do jedinog logičnog rešenja za gradnju, a to je da konstrukcija bude od drveta.

Zgrada je u potpunosti napravljena od drvenih modula i sadrži 14 stambenih jedinica. Prostire se na 716 kvadratnih metara. Delovi konstrukcije izrađeni su od smreke, dok je za pokrivanje korišćena Daglasova jela (evropska). Drveni moduli su izrađeni van lokacije, nakon čega su transportovani do mesta gradnje i tu montirani.

Drvena zgrada unutar stambenog bloka iz 70-ih u Parizu

Drvena zgrada unutar stambenog bloka iz 70-ih u Parizu (Foto: Charly Broyez)

Stambeni blok odiše japanskim dizajnom kroz "oštre" crte okvira i klizne drvene kapke kojima se štite drveni elementi od lošeg vremena ali i menja izgled fasade. Ekstrudirani krajevi drvenih greda prekriveni su zaštitnom belom bojom, dodajući dekorativni kontrast prirodnim bojama drveta. Nadstrešnica iznad ulaznog dela uvodi u beli hodnik koji se pruža ka potpuno belom zajedničkom prostoru na otvorenom sa zelenilom.

Zajednički prostor unutar objekta

Zajednički prostor unutar objekta (Foto: Charly Broyez)

Unutrašnjost stambene zgrade karakterišu beli zidovi koji su u kontrastu sa drvenim podovima, plafonima i stepeništem koji su ostali neobojeni. Dnevne i spavaće sobe stanova okrenute su ka dvorišnom delu i zaklonjene kapcima, koji kada se otvore obezbeđuju pogled. Klizni paneli dele dve sobe. Svi stanovi imaju isti raspored, prirodno su ventilisani i u njih se ulazi iz zajedničkog "dvorišnog" dela unutar objekta prema kome su orijentisani kuhinja i kupatila.

Drvena zgrada unutar stambenog bloka iz 70-ih u Parizu

Drvena zgrada unutar stambenog bloka iz 70-ih u Parizu (Foto: Charly Broyez)

Održiva gradnja i ekološka odgovornost su ono što karakteriše ovaj projekat koji je nominovan za “Mies van der Rohe”, nagradu Evropske Unije za savremenu arhitekturu za 2022. godinu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;