INFONET-468X60-BANNER

Nanočestice čađi za provodljiviji beton koji stvara toplotu

23.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Beton je građevinski materijal čija svrha je više nego očigledna, ali da li on sem primarne koristi može doprineti još nekim dodatnim. Ovim pitanjem bavili su se istraživači sa MIT-a (Concrete Sustainability Hub – CSHub u okviru ovog Univerziteta) i CNRS (Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja) koji su napravili beton koji proizvodi električnu energiju i stvara toplotu. Da, moguće je i pored toga što je beton obično izolator električne elenrgije. Shodno tome istraživanje se baziralo na tome da beton učine provodljivim. Ovaj proizvod napravili su stavljajući u betonsku smesu nanočestice čađi.

Testiranje betona - proticanje struje kroz provodljivi beton dovodi do zagrevanja

Testiranje betona - proticanje struje kroz provodljivi beton dovodi do zagrevanja (Foto: Andrew Logan)

U pitanju je jeftin ugljenični materijal koji se može pohvaliti izvrsnom provodljivošću. Sa samo četiri odsto u zapremini, beton bi mogao da provoditi električnu struju, što bi rezultiralo stvaranjem toplote. Nicolas Chanut, koautor studije rekao je da je poznato da je Džulova toplota uzrokovana interakcijama između pokretnih elektrona i atoma u provodniku i da ubrzani elektroni u električnom polju razmenjuju kinetičku energiju svaki put kada se sudare sa atomom, indukujući vibracije atoma u rešetki, što se manifestuje kao toplota i porast temperature u materijalu.

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi (Foto: Andrew Logan)

Tokom testiranja utvrđeno je da je beton od nanočestica čađi izuzetno efikasan u proizvodnji toplote. Napon od samo pet volti bio je dovoljan da poveća površinsku temperaturu betona na oko 41°C. Ovo svojstvo bi moglo naći koristi kod odmrzavanja površina na otvorenom, ali takođe i u zatvorenom prostoru npr. za podno grejanje. Obično se grejanje u zatvorenom vrši cirkulacijom zagrejane vode u cevima koje vode ispod poda. Međutim, kada sam cement postane element koji greje, sistem postaje jednostavniji za ugradnju i pouzdaniji. Uz to, cement nudi homogeniju raspodelu toplote zbog vrlo dobre disperzije nanočestica u materijalu.

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi (Foto: Andrew Logan)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;