Nanočestice čađi za provodljiviji beton koji stvara toplotu

23.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Beton je građevinski materijal čija svrha je više nego očigledna, ali da li on sem primarne koristi može doprineti još nekim dodatnim. Ovim pitanjem bavili su se istraživači sa MIT-a (Concrete Sustainability Hub – CSHub u okviru ovog Univerziteta) i CNRS (Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja) koji su napravili beton koji proizvodi električnu energiju i stvara toplotu. Da, moguće je i pored toga što je beton obično izolator električne elenrgije. Shodno tome istraživanje se baziralo na tome da beton učine provodljivim. Ovaj proizvod napravili su stavljajući u betonsku smesu nanočestice čađi.

Testiranje betona - proticanje struje kroz provodljivi beton dovodi do zagrevanja

Testiranje betona - proticanje struje kroz provodljivi beton dovodi do zagrevanja (Foto: Andrew Logan)

U pitanju je jeftin ugljenični materijal koji se može pohvaliti izvrsnom provodljivošću. Sa samo četiri odsto u zapremini, beton bi mogao da provoditi električnu struju, što bi rezultiralo stvaranjem toplote. Nicolas Chanut, koautor studije rekao je da je poznato da je Džulova toplota uzrokovana interakcijama između pokretnih elektrona i atoma u provodniku i da ubrzani elektroni u električnom polju razmenjuju kinetičku energiju svaki put kada se sudare sa atomom, indukujući vibracije atoma u rešetki, što se manifestuje kao toplota i porast temperature u materijalu.

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi (Foto: Andrew Logan)

Tokom testiranja utvrđeno je da je beton od nanočestica čađi izuzetno efikasan u proizvodnji toplote. Napon od samo pet volti bio je dovoljan da poveća površinsku temperaturu betona na oko 41°C. Ovo svojstvo bi moglo naći koristi kod odmrzavanja površina na otvorenom, ali takođe i u zatvorenom prostoru npr. za podno grejanje. Obično se grejanje u zatvorenom vrši cirkulacijom zagrejane vode u cevima koje vode ispod poda. Međutim, kada sam cement postane element koji greje, sistem postaje jednostavniji za ugradnju i pouzdaniji. Uz to, cement nudi homogeniju raspodelu toplote zbog vrlo dobre disperzije nanočestica u materijalu.

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi

Novi beton koji sadrži nanočestice čađi (Foto: Andrew Logan)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je