INFONET-468X60-BANNER

Mostovi iznad jezerca kao dodatni prostor muzeja

14.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Muzej američke umetnosti "Crystal Bridges" dobiće proširenje postojećih prostorija u vidu dodataka koji su neka vrsta "mostova". Ovi prostori deluju kao plutajući objekti a zapravo premošćavaju vodenu površinu koja se tu nalazi. Muzej je smešten na 48,5 hektara talasastog pejzaža u Arkanzasu. Projekat je osmislio Moshe Safdie koji je radio pre 10ak godina i na poduhvatu izgradnje muzeja.

Muzej američke umetnosti Crystal Bridges

Muzej američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

U Muzeju se nalaze dela od kolonijalne ere do modernog doba. Sadrži i kuću koju je projektovao Frank-Lloyd-Wright, a koja je preseljena još 2015. godine da bude ovde u okviru muzejskog prostora. Projekat je zanimljiv i obuhvata niz paviljona i mostova koji pregrađujući prirodne izvore stvaraju jezerca. Zamišljen je kao niz međusobno povezanih konstrukcija nalik paviljonima, od kojih dva premošćavaju vodenu površinu i deluju kao brane na jezercima.

Most u okviru Muzeja američke umetnosti Crystal Bridges

Most u okviru Muzeja američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

Jezerca se napajaju do proleća, ali su projektovana da prihvate veće količine vode u dužem periodu. Ukoliko dođe do većeg naleta vode, ona će prolaziti ispod objekata kako ne bi ometala njihovo funkcionisanje. Sa otvorenih međuprolaza pružaju se pogledi na okolne parkove i povezuju s prirodom dok se jedna galerija “nadovezuje” na drugu ili jedan paviljon u sledeći. Na lokalitetu je planiran i javni park sa stazama i šumom.

Muzej američke umetnosti Crystal Bridges

Muzej američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

Površina muzeja će se povećati sa sadašnjih 18.500m² na 28.000 kvadratnih metara. Akcenat će biti stavljen na dva nova objekta koji će se dobro uklopiti sa postojećim kapacitetima muzeja i biti povezani mostom preko jezerca. U okviru mosta će se nalaziti galerija, kafić i dodatni sadržaji. Planiran je i novi trg, više staza, kao i "šator" projektovan za organizovanje događaja. 

Pored toga, Safdie Architects privodi kraju i radove na redizajniranju glavnog predvorja i dvorišta.

Dodatni sadržaji  u okviru Muzeja američke umetnosti Crystal Bridges

Dodatni sadržaji  u okviru Muzeja američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

Projekat karakteriše i održivost, pa će shodno tome delovi biti "ukopani u liticu" kako bi se smanjile potrebe za grejanjem i hlađenjem, a takođe će biti ugrađen i sistem za prikupljanje kišnice. Za izgradnju će se koristiti drvo, kamen i beton iz lokalnih izvora. Vodiće se računa da što više prostorija ima prirodno osvetljenje s pažljivim proračunom postavljanja krovnih prozora. Displeji i difuzor paneli biće postavljeni kako bi se obezbedilo maksimaliziranje prirodnog svetla, uz vođenje računa da se ne oštete neka od umetničkih dela.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;