IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Mostovi iznad jezerca kao dodatni prostor muzeja

14.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Muzej američke umetnosti "Crystal Bridges" dobiće proširenje postojećih prostorija u vidu dodataka koji su neka vrsta "mostova". Ovi prostori deluju kao plutajući objekti a zapravo premošćavaju vodenu površinu koja se tu nalazi. Muzej je smešten na 48,5 hektara talasastog pejzaža u Arkanzasu. Projekat je osmislio Moshe Safdie koji je radio pre 10ak godina i na poduhvatu izgradnje muzeja.

Muzej američke umetnosti Crystal Bridges

Muzej američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

U Muzeju se nalaze dela od kolonijalne ere do modernog doba. Sadrži i kuću koju je projektovao Frank-Lloyd-Wright, a koja je preseljena još 2015. godine da bude ovde u okviru muzejskog prostora. Projekat je zanimljiv i obuhvata niz paviljona i mostova koji pregrađujući prirodne izvore stvaraju jezerca. Zamišljen je kao niz međusobno povezanih konstrukcija nalik paviljonima, od kojih dva premošćavaju vodenu površinu i deluju kao brane na jezercima.

Most u okviru Muzeja američke umetnosti Crystal Bridges

Most u okviru Muzeja američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

Jezerca se napajaju do proleća, ali su projektovana da prihvate veće količine vode u dužem periodu. Ukoliko dođe do većeg naleta vode, ona će prolaziti ispod objekata kako ne bi ometala njihovo funkcionisanje. Sa otvorenih međuprolaza pružaju se pogledi na okolne parkove i povezuju s prirodom dok se jedna galerija “nadovezuje” na drugu ili jedan paviljon u sledeći. Na lokalitetu je planiran i javni park sa stazama i šumom.

Muzej američke umetnosti Crystal Bridges

Muzej američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

Površina muzeja će se povećati sa sadašnjih 18.500m² na 28.000 kvadratnih metara. Akcenat će biti stavljen na dva nova objekta koji će se dobro uklopiti sa postojećim kapacitetima muzeja i biti povezani mostom preko jezerca. U okviru mosta će se nalaziti galerija, kafić i dodatni sadržaji. Planiran je i novi trg, više staza, kao i "šator" projektovan za organizovanje događaja. 

Pored toga, Safdie Architects privodi kraju i radove na redizajniranju glavnog predvorja i dvorišta.

Dodatni sadržaji  u okviru Muzeja američke umetnosti Crystal Bridges

Dodatni sadržaji  u okviru Muzeja američke umetnosti "Crystal Bridges" (Foto: Safdie Architects)

Projekat karakteriše i održivost, pa će shodno tome delovi biti "ukopani u liticu" kako bi se smanjile potrebe za grejanjem i hlađenjem, a takođe će biti ugrađen i sistem za prikupljanje kišnice. Za izgradnju će se koristiti drvo, kamen i beton iz lokalnih izvora. Vodiće se računa da što više prostorija ima prirodno osvetljenje s pažljivim proračunom postavljanja krovnih prozora. Displeji i difuzor paneli biće postavljeni kako bi se obezbedilo maksimaliziranje prirodnog svetla, uz vođenje računa da se ne oštete neka od umetničkih dela.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;