INFONET-468X60-BANNER

Futuristički park koji čuva insekte

02.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ovaj futuristički projekat ide korak dalje i ulazi u svet insekata. Konceptualni poduhvat je osmišljen sa ciljem da podigne svest o smanjenom broju insekata oprašivača u svetu. Može mu se pristupiti kroz virtuelnu realnost ili putem web pregledača. Park oprašivača projektovala je firma Vincent Callebaut Architectures u saradnji sa Evropskom komisijom u okviru jedne od njenih globalnih inicijativa.

Park oprašivača

Park oprašivača (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

Park dođe kao neka vrsta "izbegličkog kampa za insekte" koji se može "obići" ukoliko imate slušalice Oculus Rift ili Oculus Quest. Iskustvo je slično kao kod bilo koje druge virtuelne ture ili Google Street Viewa i traje do 30 minuta. "Park oprašivača" je prikazan kao sigurno utočište insektima koji vrše oprašivanje, usred distopijske budućnosti u kojoj se populacija ove vrste našla. Priča priču koju je osmislio autor iz Belgije Yasmin Van de Werf, i pored oprašivača pruža informacije i o biljkama, cveću i drugim insektima.

Park oprašivača

Park oprašivača (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

Surov naziv "izbeglički kamp" treba da osvesti ljude i ukaže na problem. Nadanja su da neće doći do ovoga jer bi to značilo da nismo uspeli da zaštititimo prirodu i oprašivače. Poenta je da se prikaže kakva nas budućnost očekuje ako se ne bude povelo računa o prirodi i tura vodi u 2050. godinu kada je "Park oprašivača" neophodan za uzgoj hrane i očuvanje poslednjih preostalih insekata oprašivača nakon kolapsa ekosistema. Projekat treba da "probudi" ljude kako bi se sprečila ovakva budućnost.

Park oprašivača

Park oprašivača (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

U centralnom delu Parka nalazi se velika kula inspirisana cvećem koja uključuje stakleni lift i dvostruko stepenište. Na vrhu se nalazi osmatračnica. U zastaklenim objektima nalik saću nalaziće se poljoprivredni sadržaji, a takođe će bit ii poslovnih i stambenih prostora.

Unutrašnjost Parka oprašivača

Unutrašnjost Parka oprašivača (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

Celokupan projekat karakteriše održivi dizajn. Od građevinskih materijala korišćeni su CLT (unakrsno lamelirano drvo) i oni koji se mogu reciklirati ili ponovo upotrebiti. Za napajanje bi se koristili fotonaponski paneli i vetroturbine, dok bi geotermalni sistemi grejanja i hlađenja pomogli u održavanju prijatne temperature.

Park oprašivača

Park oprašivača (Foto: Vincent Callebaut Architectures)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;