INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grundfos iSolutions za zgrade visokih performansi

03.02.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Sa efikasnijim rešenjima pumpi, svetska potrošnja energije može se znatno smanjiti. Rezultat nije samo pozitivan uticaj na klimatske promene i globalne emisije CO2 već su tu i zgrade sa boljim performansama, veća unutrašnja udobnost i sigurno vodosnabdevanje.

Grundfos iSolutions za zgrade visokih performansi

Zbog čega je potrebna optimizacija komercijalnih zgrada? 

Da bi se borili protiv globalnog zagrevanja, globalne emisije CO2 moraju se prepoloviti do 2030. godine.

Kako se tempo urbanizacije povećava, tako se povećava i svetska potražnja za energijom i stopa globalnih emisija CO2. Sa 10% učešća, pumpe trenutno čine značajan deo svetske potrošnje električne energije.

Globalna potražnja za hlađenjem udvostručila se za manje od 20 godina.

Predviđa se da će se globalna potrošnja energije povećati za skoro 25% do 2050. U poslednjih 20 godina, samo se globalna potražnja za hlađenjem skoro udvostručila, što je bilo presudno za prelazak na zeleniju energiju i poboljšanje energetske efikasnosti.

U komercijalnim zgradama na HVAC sisteme odlazi oko 40% ukupne potrošnje energije.

Kako vlade zemalja i krajnji korisnici sve više zahtevaju veću efikasnost, HVAC sistemi moraju biti konstantno unapređivani kako bi snizili eksploatacione troškove. HVAC sistemi trenutno zauzimaju oko 40% ukupne potrošnje energije u zgradama.

Tipični izazovi

Danas se kod komercijalnih zgrada zahtevaju visoke performanse svih sistema u zgradi za celokupno vreme njihovog korišćenja. Međutim, HVAC sistemi u zgradama mogu biti izuzetno složeni, jer se često sastoje od mnogo podsistema i komponenti. Ove komponente obično treba da rade zajedno kao jedan sistem, što znači da je svaki potencijalni kvar problematičan za ceo sistem.

Pri izradi detaljnih šema i specifikacija, projektanti često rade pod značajnim vremenskim ograničenjima, što povećava rizik od grešaka u projektu. Pored toga, pumpe koje se koriste su često predimenzionisane u odnosu na realne potrebe jednog objekta. To znači da mnogi sistemi trpe zbog neefikasnih projekata što dovodi do povećanja investicionih i operativnih troškova jednog objekta.   

Puštanje u rad i integracija opreme i BMS sistema su završne aktivnosti pre puštanja u rad i predaje HVAC sistema. Često se u ovoj fazi događa da se nastale greške ne rešavaju na pravi način i u skladu sa procedurama. Razlozi mogu proizići iz toga što osoblje ne poseduje potrebno znanje ili nema dovoljno vremena za zadatak ili kada priručnici za opremu ili rešenja ne nude odgovarajuće smernice.
      
Mnogi daju prednost investicionoj vrednosti projekta u odnosu na operativne troškove tokom projektovanja i instalacije opreme. To može vremenom dovesti do povećanja troškova jer pumpe mogu da rade nekontrolisano ili rade u neefikasnim režimima upravljanja što može rezultirati problemima neujednačene temperaturne razlike grejnog medijuma (dT). Ovo će prouzrokovati neefikasan rad sistema i povećanu potrošnju energije objekta. Na kraju, sistemi za kontrolu koji ne rade pravilno dovode do loše unutrašnje klime i slabog zadovoljstva krajnjih korisnika.

Kako optimizovati sistem

Danas pumpe troše 10% ukupno proizvedene električne energije. Ako bismo počeli da koristimo pumpe sa visokom efikasnošću, svet bi mogao da uštedi 4% električne energije. To je jedan od razloga zašto je optimizacija HVAC sistema značajna za borbu protiv globalnih klimatskih promena i izgradnju kvalitetnih zgrada sa boljim performansama.

Takođe, izuzetno je važno smanjiti složenost sistema i operativne troškove, istovremeno povećavajući vrednost imovine i udobnost krajnjeg korisnika. Komponente sistema moraju zajedno da rade, stvarajući sistem efikasnih rešenja koja se lako instaliraju, puštaju u rad i pouzdano rade tokom celog životnog veka. Dalje, kako se zahtevi za energetskom efikasnošću povećavaju, HVAC sistemi moraju biti visokih performansi i prihvatljive emisije CO2, a potrošnju energije i održavanje treba svesti na minimum.

Grundfos iSolutions za zgrade visokih performansi

Rešenja

Grundfos iSOLUTIONS predstavlja inteligentan sistem pumpi, pogona, senzora i softvera koji zajedno rade na optimizaciji performansi u bilo kom HVAC sistemu i obuhvata širok spektar inteligentnih i energetski efikasnih rešenja koja olakšavaju instalaciju i puštanje u rad, prate performanse zgrade, a takođe nadgledaju i kontrolišu vaše sisteme. 

Grundfos iSOLUTIONS rešenja pokrivaju celu zgradu, od HVAC sistema i sistema za povišenje pritiska vode, do cirkulacije tople vode, otpadnih voda, protiv požarne zaštite i još mnogo toga.

Grundfos iSOLUTIONS rešenja osim inteligentnih pumpi, koriste povezivanje na cloud i digitalne usluge. Zajedno omogućavaju praćenje u realnom vremenu, daljinsko upravljanje, predviđanje grešaka i optimizaciju sistema kako bi vam pomogli da dostignete novi nivo performansi.

Na primer, možete značajno smanjiti izazove složenog dizajna sistema, kao i neefikasnu ugradnju i puštanje u rad, pomoću Grundfos MIXIT i modularnih rešenja. Grundfos MIXIT je integrisano rešenje koje zamenjuje sve odvojene komponente u jednom mešačkom krugu. Grundfos prefabrikovani modularni sistemi su fabrički izgrađeni sistemi koji su unapred ožičeni, prethodno testirani i pušteni u rad, spremni za jednostavnu i brzu ugradnju i rad na licu mesta. 

Grundfos BuildingConnect pruža jednostavan pregled svih aplikacija i omogućava da se nadgleda svaka instalacija direktno sa kompjutera ili tableta. BuildingConnect se neprestano poboljšava, a stalnim ažuriranjima softvera obezbeđuje rešenje za budućnost.

Više informacija o Grundfos iSolutions pogledajte ovde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;