INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Muzej inspirisan bajkama

12.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Izgradnja muzeja Hansa Kristijana Andersena u njegovom rodnom gradu inspirisan bajkama koje je napisao još uvek traje, a da li će biti završen ove godine kako je najavljeno ostaje da se vidi. Projekat osmišljen od strane Kengo Kuma & Associates je ustvari arhitektonska reinterpretacija "Ognjila", jedne od Andersenovih priča, u kojoj drvo otkriva podzemni svet, magično pokazujući nove perspektive ispred posmatrača. Kombinovaće se krajolik, arhitektura i moderni dizajn. Ideja za projekat nalikovala je Andersenovoj metodi, gde se mali svet iznenada širi u veći svemir.

Muzej Hansa Kristijana Andersena inspirisan njegovim bajkama (Foto: Kengo Kuma)

Planirano je da muzej koji će biti smešten u Odenseu bude mesto koje će posetioce da podstakne na potragu za zagonetkom, maštom i čarobnim avanturama. Cilj nije prepričati bajke već "preko" njih komunicirati o suštini i podstaknuti na dalje čitanje. Umetnički svemir H.C. Andersena fantastičan je jer preokreće na zamišljanje malo drugačijeg sveta. Njegove bajke ne upućuju na univerzalnu istinu, već na otvorenost, posebnost i raznovrsnost sveta.

Muzej Hansa Kristijana Andersena inspirisan njegovim bajkama (Foto: Kengo Kuma)

Prostire se na površini od 5.600 kvadratnih metara i uključuje kuću za decu i podzemni muzej okružen čarobnim vrtom. Muzej će karakterisati najsavremenija tehnologija i pristup scenografiji, što će još više učiniti zanimljivim Andersenov čarobni svemir. "Spajanje" prostora sa Andersenovim književnim univerzumom i materijalizacija njegovog umetničkog iskustva, arhitektura zgrade muzeja, zvuk, svetlost i vizuelni elementi obezbediće da se neprestano stvaraju novi susreti između svakog posetioca i bajki.

Muzej Hansa Kristijana Andersena inspirisan njegovim bajkama (Foto: Kengo Kuma)

Andersenove "umetničke" strategije korišćene su kao polazište za oblikovanje vrta, muzeja i izložbenih prostora, kao i za brojne umetničke elemente koji će se tu nalaziti. Ovo je jedan od najvećih i najambicioznijih projekata u Danskoj kada su muzeji u pitanju u poslednjih nekoliko godina.

Unutrašnjost muzeja Hansa Kristijana Andersena inspirisan njegovim bajkama

Unutrašnjost muzeja (Foto: Kengo Kuma)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;