INFONET-468X60-BANNER

Opeke od tekstilnog otpada

09.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Mali procenat odbačene odeće i tekstila u svetu bude reciklirano ili ponovo upotrebljeno za dobijenje nekog drugog proizvoda. Tekstilni otpad se na npr. u Francuskoj prikuplja i koristi za ponovnu upotrebu nešto manje od trećine od ukpunog broja, u SAD-u je to oko 15% dok u Srbiji nema preciznih statističkih podataka. Problem postoji na globalnom nivou ali od država pojedinačno zavisi da li će se i na koji način baviti ovim problemom.

Opeka FabBRICK

Opeka "FabBRICK" (Foto: FabBRICK)

Jedan lep primer dolazi iz Francuske. Još pre nekoliko godina, tada još studentkinja Clarisse Merlet prepoznala je dva problema koji se tiču ove tematike. Ona je uvidela da se prirodni resursi smanjuju a da se stvara ogroman otpad koji počinje da nas zatrpava. Pored spomenute tekstilne industrije, jedna od industrija koja najviše doprinosi stvaranju otpada jeste građevinarstvo, pa je shodno tome i došla na ideju napravi nešto korisno.

Osmislila je opeku "FabBRICK" koja je ukrasna i ima izolaciona svojstva. Osnovna komponenta je usitnjena odeća, koja se nabavlja iz Normandije. Za svaku je potrebno otprilike dve do tri majice. Pored pamuka, mogu se koristiti materijali kao što su poliester, elastan, PVC i sl. Otpaci se mešaju sa ekološkim lepkom koji je Merlet sama razvila, i nakon toga izlivaju u kalup. Ovaj kalup koristi mehaničku kompresiju kako bi se oblikovale opeke, tako da ne zahteva više energije od one koju čovek koristi za pritiskanje. Nakon toga se vlažne opeke vade  iz kalupa i suše dve nedelje pre upotrebe.

Zid od tekstilnih opeka

Zid od tekstilnih opeka (Foto: FabBRICK)

Za sada se ove opeke ne mogu koristiti za gradnju nosećih konstrukcija, ali se radi na tome. Otporne su na vatru i vlagu i imaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Prikladne su za pregradne i ukrasne zidove u npr. maloprodajnim objektima. Dolaze u četiri različite veličine. Mogu se koristiti za izradu nameštaja kao što su lampe, stolovi, stolice i sl. Od kada se krenulo sa proizvodnjom napravljeno je više od 40.000 opeka za koje je utrošeno oko 12t recikliranog tekstila.

Neke od kompanija već su se odlučile sa ovu vrste opeka - čuveni pariski tržni centar Galeries Lafayette i Vinci Construction. Kako je rečeno ove opeke mogu personalizovati boju zida odećom koja će se u tu svrhu reciklirati. Takođe, je napravljen i prototip opeke od usitnjenih hirurških maski. Zanimljiva je potencijalna upotreba shodno situaciji u kojoj se svet nalazi, ali se još uvek moraju obaviti laboratorijska ispitivanja, posebno kada je u pitanju otpornost na vatru. Merlet je puna ideja i nada se da će dobiti podršku kompanija širom sveta da nastavi svoj radi i tako pomogne da živimo u malo zdravijoj sredini sa manje otpada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;