Eksperimentalni "živi" stan

05.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu u kojem živimo okruženi smo velikim brojem organizama koje ne vidimo golim okom. Mikrobi su deo sveta i to je činjenica, ali i ta da oni žive i u našim organizmima. Na koji način oni utiču na zdravstveno stanje naših organizama zavisi od mnogo faktora i u cilju tog istraživanja naučnici su stvorili "stan" u formi poligona gde će ispitati ovaj odnos. Ovaj eksperimentalni stan pod nazivom "Ome" nalaziće se u kampusu u okviru Newcastle University.

Istraživački poligon - stan Ome

Istraživački poligon - stan "Ome" (Foto: Newcastle University)

Cilj projekta je da se istraži uticaj mikroba na ljudski organizam i stvori generacija održivijih zgrada koje se mogu graditi od "živih" materijala. Istraživači sa Newcastle University će zajedno sa kolegama sa Northumbria University raditi na proučavanju u nadi da će im rezultati poslužiti kao smernice za stvaranje održivijih građevina. Međutim, ne samo održivijih u smislu smanjenja emsiije ugljen-dioksida već u cilju stvaranja biološkog okruženja koje dugoročno koristi ljudskom zdravlju.

Stan “Ome” će se nalaziti iznad laboratorije za istraživanje. Projektovan je tako da se unutrašnji i spoljašnji zidni paneli mogu izvaditi i zameniti kako bi se testirali različiti uzorci materijala od kojih su napravljeni a koji će se uzgajati iz mikroba. Istraživanja su u ranoj fazi, ali bez obzira na to naučnici napreduju sa stvaranjem i modifikovanjem bakterija koje proizvode minerale i polimere. Ovo će biti slično studiji iz 2019. godine u kojoj je napravljena bakterija  ešerihija koli kako bi se stvorile čestice krečnjaka.

Istraživački poligon - stan Ome

Istraživački poligon - stan "Ome" (Foto: Newcastle University/Assia Stefanova)

Ispitivanja će se prvo vršiti u laboratoriji a nakon toga će biti premeštena radi daljeg istraživanja u stanu tj. poligonu na spratu. Biće sprovedeni i procesi za pretvaranje otpada iz toaleta, hrane i sl. u gorivo i električnu energiju. U međuvremenu, tim će proučavati život mikroba u stanu kako bi se saznalo na koji način različiti materijali i sistemi za ventilaciju utiču na bakterijsku zajednicu koja živi u njemu. Cilj je da se istraže uticaji koje ovi organizmi imaju na ljudsko zdravlje.

Ovaj "živi" stan i laboratorija deo su većeg kompleksa u okviru Newcastle University i nalaze se u okviru HBBE (Hub for Biotechnology in the Built Environment) koji je usredsređen na razvoj biotehnologije i održivih "živih" građevina. Završetak izgradnje ovog istraživačkog stana očekuje se na proleće ove godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...