INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kula obavijena spiralnom pešačkom stazom

09.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Novo sedište Amazona u Arlingtonu, Virdžinija biče staklena kula obavijena spiralom koja je prekrivena zelenilom. Sprala koja ide oko zgrade je spoljašnja pešačka staza sa zasađenim drvećem u cilju da zaposleni mogu da prošetaju uz brdo prekriveno šumom i rade u zdravijem okruženju. Ovaj poslovni objekat će biti deo kompleksa koji se sastoji iz tri poslovne zgrade pod nazivom "Amazon HQ2" koji je projektovala arhitektonska firma NBBJ.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

Kula "Helix" je projektovana sa idejom stvaranja okruženja koje daje prioritet stvaranju zdravije radne snage i zajednice, kao i zdravijeg okruženja za rad. Prostiraće se na 260.000m². Pored uspona na vrhu, u okviru nje će se nalaziti i zatvoreni vrtovi, poslovni prostor prilagođen zaposlenima, centar za sastanke kapaciteta za 1500 ljudi. Zaposleni će imati pristup pogodnostima kao što su vrtić, odeljak za kučne ljubimc, zajednički prostori za odmor i sl.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

Iz daljine deluje kao "planina" prekrivena šumom koju presecaju zelene staze. Projekt će ponuditi raznolika iskustva prožeta prirodom koja pozivaju na otkrivanje, saradnju i razmišljanje. U planu je da se zelene površine otvore vikendom za javnost, kako bi svi zainteresovani mogi da se popnu ovom neobičnom spiralnom stazom koja vodi do vrha zgrade. U dnu kule, odnosno u podnožju staklene spirale biće smešteni maloprodajni objekti i pijaca, koji će se prelivati u otvoreni trg.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

Energetski efikasan objekat će težiti da dobije LEED Gold sertifikat jer je projektom predviđeno da se kompleks u potpunosti napaja obnovljivom energijom sa solarne farme u okrugu Pitsilvanija. Za zalivanje će se koristiti kišnica. Akcenat će biti stavljen na bicikle i električne automobile kao prevozna sredstva, pa će shodno tome biti obezbeđen parking za 950 bicikala. Zeleno svetlo za gradnju se očekuje ove godine, a započinjanje radova sledeće.

Novo sedište Amazona u Arlingtonu - Helix

Kula "Helix" (Foto: NBBJ)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;