Plutajuća istraživačka stanica za čiščenje okeana

04.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Milioni tona smeća ulaze u okean svake godine, a naročito je alarmatna zagađenost plastikom zbog koje umire živi svet. Danas imamo problem da su mora i okeani toliko zagađeni da plastika u njima dostiže veličinu jednog kontinetna. Zbog toga je i ideja za naziv ovog projekta dobila ime "Osmi kontinent".

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

Projekat "The 8th Continent" predstavlja istraživačku stanicu za čišćenje okeana koja će se nalaziti u Tihom okeanu. Ovaj plutajući objekat od izuzetnog je značaja za životnu sredinu jer čisti more skupljajući plastični otpad i ostatake sa površine koji dalje razgrađuje na materijal koji se može reciklirati. Centar za reciklažu plastike povezan je sa istraživačkim i obrazovnim objektom kako bi se stvorila interdisciplinarna i održiva platforma za budućnost. Osmislila ga je Lenka Petráková koja je za ovaj poduhvat dobila nagradu "2020 Grand Prix".

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

Istraživački objekat za čišćenje okeana projektovan je sa pristupom utemeljenim u arhitektonskim i tehnološkim projektima. Predložena plutajuća stanica ima zadatak da čisti okean kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža u morskom okruženju. Funkcioniše tako što se sakupljaju plastični ostaci sa površine i razgrađuju do materijala koji se može reciklirati. 

Stanica nije korisna samo u smislu što sakuplja otpad i čisti okean pa time "fizički" poboljšava vodu, već stvara platformu za posmatranje i istraživanje morskog okruženja. Projektovana je da bude samodovoljna, što znači da sama proizvodi energiju koja joj je potrebna za snabdevanje.

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

Istraživačka stanica ima vrlo zanimljivu formu i se sastoji iz pet glavnih delova: "barijere" koja služi za sakupljanje otpada i generisanje energije od plime i oseke, kolektora gde se sortira, biorazgrađuje i skladišti otpad, Istraživačkog i obrazovnog centra, staklenika u kojima se uzgajaju biljke i vrši desalinizacija vode i prostora za smeštaj i stanovanje sa pomoćnim objektima. 

"Barijera" generiše energiju koristeći plimu i oseku, koja pokreće turbinu da sakuplja otpad. Solarni paneli pokrivaju staklenike i obezbeđuju dovoljno snage za zagrevanje rezervoara za vodu, omogućavajući isparavanje vode i njenu desalinizaciju. Nakon ekstrakcije otpadne vode, filtrirana čista voda pumpa se u rezervoar za vodu i desalinizira ili koristi za hidrofobnio gajenje halofita.

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

"Barijera" pluta na površini vode i odvozi otpad prema kolektoru. straživački i obrazovni centar povezan je sa kolektorom i staklenicima kako bi se pratili procesi u vodi i proučavali. Staklenici su oblikovani tako da optimizuju prikupljanje kondenzovane vode i podsećaju na velika jedra. Stambeni prostori, javni prostori i prateći sadržaji podsećaju na kobilicu jer prolaze kroz središte objekta i povezuju sve delove. 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...