INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajuća istraživačka stanica za čiščenje okeana

04.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Milioni tona smeća ulaze u okean svake godine, a naročito je alarmatna zagađenost plastikom zbog koje umire živi svet. Danas imamo problem da su mora i okeani toliko zagađeni da plastika u njima dostiže veličinu jednog kontinetna. Zbog toga je i ideja za naziv ovog projekta dobila ime "Osmi kontinent".

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

Projekat "The 8th Continent" predstavlja istraživačku stanicu za čišćenje okeana koja će se nalaziti u Tihom okeanu. Ovaj plutajući objekat od izuzetnog je značaja za životnu sredinu jer čisti more skupljajući plastični otpad i ostatake sa površine koji dalje razgrađuje na materijal koji se može reciklirati. Centar za reciklažu plastike povezan je sa istraživačkim i obrazovnim objektom kako bi se stvorila interdisciplinarna i održiva platforma za budućnost. Osmislila ga je Lenka Petráková koja je za ovaj poduhvat dobila nagradu "2020 Grand Prix".

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

Istraživački objekat za čišćenje okeana projektovan je sa pristupom utemeljenim u arhitektonskim i tehnološkim projektima. Predložena plutajuća stanica ima zadatak da čisti okean kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža u morskom okruženju. Funkcioniše tako što se sakupljaju plastični ostaci sa površine i razgrađuju do materijala koji se može reciklirati. 

Stanica nije korisna samo u smislu što sakuplja otpad i čisti okean pa time "fizički" poboljšava vodu, već stvara platformu za posmatranje i istraživanje morskog okruženja. Projektovana je da bude samodovoljna, što znači da sama proizvodi energiju koja joj je potrebna za snabdevanje.

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

Istraživačka stanica ima vrlo zanimljivu formu i se sastoji iz pet glavnih delova: "barijere" koja služi za sakupljanje otpada i generisanje energije od plime i oseke, kolektora gde se sortira, biorazgrađuje i skladišti otpad, Istraživačkog i obrazovnog centra, staklenika u kojima se uzgajaju biljke i vrši desalinizacija vode i prostora za smeštaj i stanovanje sa pomoćnim objektima. 

"Barijera" generiše energiju koristeći plimu i oseku, koja pokreće turbinu da sakuplja otpad. Solarni paneli pokrivaju staklenike i obezbeđuju dovoljno snage za zagrevanje rezervoara za vodu, omogućavajući isparavanje vode i njenu desalinizaciju. Nakon ekstrakcije otpadne vode, filtrirana čista voda pumpa se u rezervoar za vodu i desalinizira ili koristi za hidrofobnio gajenje halofita.

The 8th Continent

"The 8th Continent" (Foto: Marko Margeta)

"Barijera" pluta na površini vode i odvozi otpad prema kolektoru. straživački i obrazovni centar povezan je sa kolektorom i staklenicima kako bi se pratili procesi u vodi i proučavali. Staklenici su oblikovani tako da optimizuju prikupljanje kondenzovane vode i podsećaju na velika jedra. Stambeni prostori, javni prostori i prateći sadržaji podsećaju na kobilicu jer prolaze kroz središte objekta i povezuju sve delove. 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;