INFONET-468X60-BANNER

Neverovatno uski neboder

03.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Da postoji nedostatak prostora na atraktivnim lokacijama govori i to što se grade zgrade na tako uzanim mestima gde niko ne bi pomislio da se može podići objekat a ne visokospratnica. Uski neboderi se grade svuda u svetu ali ovako uzak kao ovaj koji je planiran za Sidnej do sada nije viđen. Širok je svega 6,4 metra i podseća na olovku po kojoj je i dobio ime s obzirom na formu. Odnos visine i širine je u razmeri 16:1 i ukoliko bude bila izgrađena ova kula će postati najuži neboder u Australiji. Projekat za "Pencil Tower" je uradio arhitektonski studio Durbach Block Jaggers.

Neverovatno uski neboder u Sidneju

"Pencil Tower" (Foto: Durbach Block Jaggers)

Ova 100 metara visoka kula je ustvari hotel. U planu je da sadrži 173 sobe sa po šest apartmana na svakom spratu. Podeljena je na tri dela - podijum, sobe i vrh kule. Sobe će se nalaziti iznad sedmospratnog "podijuma". Ovde će biti smešteno predvorje, kafić i salon, dok će se na spratovima iznada soba nalaziti spa centar i otvareni istureni balkon.

Neverovatno uski neboder u Sidneju

"Pencil Tower" (Foto: Durbach Block Jaggers)

Prvih sedam spratova koji čine "podijum" urađen je da podseća na fasade okolnih zgrada, sa lukovima i fasadnom opekom. Središnji deo je modernog dizajna i tu su smeštene sobe, dok se na vrhu nalazi spa centar pokriven krovom koji karakterišu takni lukovi sa popločanim plafonom. Glavna atrakcija je taj poslednji deo koji podseća na "leteći balkon" sa bazenom, turskim kupatilom i prostorom za sunčanje sakrivenim ispod zakrivljenog omotača. Donja površina zakrivljenog luka je prekrivena pločicama koje su vidljive sa ulice.

Neverovatno uski neboder u Sidneju

"Pencil Tower" (Foto: Durbach Block Jaggers)

Donji deo kule gradiće se tradicionalnim metodama sa betonskim stubovima i pločama, dok će se za gornje koristiti čelične oplate koja će postati deo trajne konstrukcije. Shodno lokaciji, pristup i korišćenje dizalica iznad šestog nivoa biće pravi izazov. Za gradnju konstrukcije će se koristiti čelične ploče i trajne oplate za zidove, koji se mogu postaviti bez upotrebe dizalice. Zgrada će zbog toga biti u neku ruku i ručno rađena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;