INFONET-468X60-BANNER

Arhitektura i priroda u korist zdravijeg života

02.02.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Milano očekuje novi projekat koji podrazumeva rekonstrukciju kule "Pirelli" i izgradnju nebodera koji će biti prekriven zelenilom. Takođe, ono što je zanimljivo jeste da će ove dve zgrade biti povezane atraktivnim mostom koji će se protezati nad gradskom saobraćajnicom. Most će biti zastakljen i ispunjen zelenilom. Za projekat "Pirelli 39" zadužene su dve arhitektonske firme Stefano Boeri Architetti i Diller Scofidio + Renfro koje su udružile snage i pobedile na međunarodnom takmičenju za ovaj poduhvat.

Pirelli 39 u Milanu

Pirelli 39 u Milanu (Foto: COIMA/DS+R/SBA)

Novu kulu koja će biti izgrađena karakterisaće zelena fasada od 1700m² vegetacije. Zelenilo će apsorbovati 14 tona CO2 i proizvoditi 9 tona kiseonika na godišnjem nivou, što je približno sadnji šume na površini od oko 10.000 kvadratnih metara u okolini Milana. Biljke će biti odabrane tako da menjaju boje pri promeni godišnjeg doba. Još uvek se ne zna koliko će biti visoka. Ova energetski efikasna zgrada će pored zelene fasade prekrivene biljkama imati i ugrađene solarne panele a delimično će biti napravljena i od drvene građe. Shodno tome 65 odsto ukupnih potreba za električnom energijom dobijaće se upravo od sunčeve toplote.

Pirelli 39 u Milanu

Pirelli 39 u Milanu (Foto: COIMA/DS+R/SBA)

Zgrada "Pirelli" će biti rekonstruisana uz stavljanje akcenta na poboljšanje energetske efikasnosti i povećanje sposobnosti izdržavanja seizmičkih aktivnosti. Ova 127m visoka kula je izgrađena 1950. godine za kompaniju Pirelli i nije u upotrebi nekoliko godina jer ne ispunjava trenutne propise EU.

Pirelli 39 u Milanu

Pirelli 39 u Milanu (Foto: COIMA/DS+R/SBA)

Most atraktivnog izgleda spojiće dve kule i služiće kao produžetak "Biblioteca degli Alberi" (Biblioteka cveća u Milanu). Biće prepun zelenila i služiće za izlaganje različitih biljnih vrsta. Ovde će se organizovati i različite vrste događaja a takođe će biti i prostor za postavke i izložbe.

Pirelli 39 u Milanu

Pirelli 39 u Milanu (Foto: COIMA/DS+R/SBA)

Ovim projektom će se oživeti staro zdanje ali i stvoriti nova kula, čime će se pomešati arhitektura i priroda kako bi se stvorio "zeleni" prostor u gradu otvoren za sve. Predviđeno je da dobije LEED Platinum standard zelene gradnje. Stefano Boeri je za projekat rekao da on ponovo pokreće viziju Milana koji gleda u budućnost i hrabro se suočava sa velikim izazovima klimatske krize.

 

Komentari: 1

Zvezdan 23.02.2021 20.01.31

Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelenilo završava u kotlovima i šporetima. Ulice su gole, pa pošto ne idemo na more možemo da se sunčamo ispred kuće. Bar ništa ne košta. Sve se radi suprotno, pa nije ni čudo što ovako živimo. A ima ih i koji žive onako. Izvini Vesna, ali grad su preplavili ljudi sa periferije.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;