INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeni kompleks prekriven zalenilom

22.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Krajem prošle godine završena je prva faza izgradnje stambenog kompleksa sa visokospratnicama u Ekvadoru koji karakteriše zelenilo. Balkoni sa zasađenim biljkama i vrtovi ispunjeni zelenilom su ono što odlikuje kule u okviru ovog održivog kompleksa pod nazivom "Aquarela" koji se nalazi u gradu Kumbaja. U okviru ove prve faze završene su tri kule sa terasastim fasadama - "Terra", "Aqua" i "Cielo".

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

Projekat je uradila francuska arhitektonska firma Ateliers Jean Nouvel sa ciljem da se upotpuni okruženje koje je više nego fascinantno. Kompleks je lociran u blizini glavnog grada Kita u bujnoj dolini na strani vulkana. Zajedno sa ovom firmom na realizaciji projekta učestvuju još dva arhitektonska studija, Alberto MEDEM i Humboldt Arquitectos, dok je za dizajn enterijera prve tri kule zadužena ekvadorska firma Uribe Schwarzkopf.

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

Preostaleih šest kula planirano je da bude izgrađeno u periodu između 2021. i 2023. godine. Kada bude bio završen kompleks u okviru njega će se nalaziti 573 stana. Ove stambene jedinice će biti raspoređene u okviru devet kula okruženih dvorištima ispunjenih zelenilom. Kule će biti visine između sedam i deset spratova. Fasade će biti od kamena i prekrivene zelenilom, tačnije biljkama sa tog podneblja. Ono što je isto interesantno jeste da će kule biti nalik strmim planinama između kojih će se nalaziti “zeleni prolazi” u vidu dvorišta.

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

Vertikalni vrtovi zasađeni drvećem i drugim biljkama zajedno sa ukrasnim pukotinama za zadržavanje više zelenila daće originalnost i jedinstvenost ovim stambenim neboderima. U okviru njih će se osim stanova, nalaziti i dodatni sadržaji kao što su klizalište, kuglana, teren za mini golf, sportski tereni, bazen na krovu svake kule, spa centri i saune, studija za jogu i spinning, saloni za lepotu, ali i za kućne ljubimce.

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru

Stambeni kompleks Aquarela u Ekvadoru (Foto: Ateliers Jean Nouvel)

Za kompleks "Aquarela" biče ključna održivost. Dvorišta i vrtovi će se zalivati vodom dobijenom iz sistema prikupljenja kišnice, dok će se otpadne vode iz vodovodnog sistema stanova filtrirati, reciklirati i ponovo koristiti. Na krovu će biti postavljeni solarni paneli koji će prikupljati energiju koja će se koristiti za zagrevanje vode. Za svako posečeno drvo zasadiće se novih 10, ukupno 850 novih stabala. Za enterijer, tačnije recepciju na ulazu u zgrade biće korišćeno drvo koje je pogodio grom tokom oluje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;