Kulturni centar obavijen džinovskom skulpturalnom metalnom trakom

21.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Suzhou, grad udaljen oko 100 kilometara od Šangaja, postao je bogatiji za kulturni centar koji se prostire na 215.000 metara kvadratnih. Objekat rađen po projektu francuskog arhitekte Christiana de Portzamparca kompletiran je krajem prošle godine. Izgradnja ovog objekta deo je većeg projekta za grad koji obuhvata rekonstrukciju i oživljavanje priobalnih delova u okviru zaliva. Centar je smešten na istaknutoj lokaciji na obali jezera Tai, odakle se pruža zapanjujući pogled ka ovoj vodenoj površini. Nalazi se na mestu gde se  prepliću zona šetališta i jezero.

Kulturni centar u Suzhou

Kulturni centar u Suzhou (Foto: Shao Feng)

Centar je podeljen na dva "krila", odnosno dela - južni i severni, koji su povezani skulpturalnim oblicima u vidu metalne trake. U okviru prvog dela sa južne strane nalaze se muzeji, izložbeni prostori i kongresni centar, dok se u severnom delu nalaze opera sa 1.600 mesta za sedenje, muzička škola i bioskopska sala. Ova dva "krila" povezana su i uzdignutom stazom koja se nalazi na visini od 40 metara, odakle se može posmatrati grad.

Kulturni centar u Suzhou

Kulturni centar u Suzhou (Foto: Shao Feng)

Moderna forma ovog kulturnog centra daje atraktivan izgled priobalju jezera stvarajući novi krajolik koji povezuje vodu, nebo i arhitekturu kroz igru odsjaja u duginim bojama. Metalna traka izrađena od čelika i aluminijuma proteže se na dužini od 500 metara i daje notu povezanosti, zagonetnosti i savremenosti. Kako je arhitekta De Portzamparc pojasnio, "krila" povezana trakom u formi osmice predstavljaju dualnost u kretanju - jin i jang. 

Kulturni centar u Suzhou

Kulturni centar u Suzhou (Foto: Shao Feng)

Kulturni centar u Suzhou površine je 215.000m², od čega najveći deo zauzima velika sala i to 110.000 kvadratnih metara, zatim muzej 28.000m², nakon čega ide izložbeni prostor koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara, dok je kongesni centar smešten u okviru 20.000m². Galerije, trgovinske radnje, restorani i sl. su na površini od 14.000 kvadratnih metara.

Kulturni centar u Suzhou

Kulturni centar u Suzhou (Foto: Shao Feng)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece