IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novo ruho Jelisejskih polja

13.01.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Najavljena je rekonstrukcija čuvenih Jelisejskih polja koja će uključivati dodavanje zelenila i pretvaranje ovog dela Pariza u živi ekosistem. Projekat je deo šireg razvojnog plana koji uključuje uređenje područja Ajfelovog tornja. Ovom avenijom sada dominira sivilo, beton i gust saobraćaj što će se promeniti jer projekat predviđa sadnju drveća i širenje pešačkih zona u cilju promovisanja zdravog života i čistijeg vazduha. 

Budući izgled Jelisejskih polja

Budući izgled Jelisejskih polja (Foto: PCA-Stream)

Biće posađeno na hiljade biljaka i drveća koje će dati novi "zeleni" izgled ovoj najširoj ulici glavnog grada Francuske. Rekonstruisana avenija treba da podseti lokalne stanovnike da ovo nije samo mesto koje posećuju turisti već i njihov komšiluk. Za rekonstrukciju će biti zadužena firma PCA-Stream. Radovi bi trebali da počnu nakon Olimpijskih igara koje treba da se održe u Parizu, dok je završetak planiran 2030. godine. Budžet je određen na 250 miliona evra.

Jelisejska polja prilagođena pešacima

Jelisejska polja prilagođena pešacima (Foto: PCA-Stream)

Cilj projekta je da se uključivanjem zelenila poboljša kvalitet vazduha u ovom delu grada, što će se takođe postići i smanjivanjem saobraćajnih traka i broja parking mesta za automobile nasuprot širenju pešačke zone i biciklističkih staza. Održivi projekat obuhvatiće i izgradnju dečijih igrališta, ali i prostor za postavljanje privremenih štandova tokom organizovanja manifestacija na ovoj lokaciji.

Budući izgled Jelisejskih polja

Budući izgled Jelisejskih polja (Foto: PCA-Stream)

Novostvoreni ekosistem treba da deluje kao prečiščivač vazduha. Samo neke od stavki su da će se smanjiti CO2, minimizirati čestice prašine, povećati infiltracija kišnice, vazduh rashlađivati kroz proces evapotranspiracije, povećati mesta sa hladovinom, obnoviti staništa divljih životinja kako bi se povećala urbana biološka raznolikost. 

Planiran je da se uradi oporavak propusnosti tla na mestima gde je to moguće, da se stvore zasađeni "saloni", biojarci, odnosno kanali za očuvanje vlage u zemljištu i prenošenje otpadnih voda uz uklanjanje otpadaka i zagađenja i tampon trake za povećanje infiltracije vode i izgradnju retencionih bazena na kojima će nekadašnji kanali na Trgu Konkord filtrirati zagađivače i sakupljati kišnicu.

Budući izgled kružnog toka kod Trijumfalne kapije

Budući izgled kružnog toka kod Trijumfalne kapije (Foto: PCA-Stream)

Na kružnom toku, odnosno Trgu zvezde (Trg Šarl de Gola) gde se nalazi Trijumfalna kapija broj kolovoznih traka će sa 11 biti smanjen na 7, dok će vrtovi na Jelisejskim poljima biti preuređeni. Trg Konkord će takođe biti transformisan i dodaće se drveće, terase i bazen.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;