IZOLACIJA-468X60-BANNER

Da li biste voleli da živite u "leptiru"?

28.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ovaj stambeni kompeks sastoji se iz četiri nezavisne jedinice koje zajedno formiraju "leptira". Svaka jedinica ima sprat i suteren. Zanimljivi projekat delo je kompanije 314 architecture studio i planiran je za primorsko predgrađe Vouliagmeni u Atini. Kompleks karakterišu bela boja i zakrivljenja koja daju oblik leptira.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

"Krila" leptira su zapravo volumeni koji se šire ka spolja, odnosno protežu se od stanova ka vrtu. Oni obezbeđuju hlad u prizemlju, dok na poslednjem spratu formiraju otvorene terase odakle se može uživati u nesmetanom pogledu na more. Ove forme su zakrivljene i  savijene kako bi osigurale privatnost stanara. Šupljine na volumenima stvaraju prozirnost i vezu između spoljašnje i unutrašnje strane.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

Puno je korišćeno staklo u obliku slova U, koje zamenjuje ili kamuflira čvrste zidove kako bi prirodna svetlost maksimalno prodrla u unutrašnjost. Ova vrsta stakla služi kao izokrenuti filter koji "zamagljuje" kretanje, obezbeđuje privatnost i pospešuje jedinstvenu atmosferu u stambenim jedinicama. Korišćeni su kontrastni materijali kako bi se pojačala interakcija sa konstrukcijom. Sjaj U-stakla uparen je sa mat efektom bele cementne obloge odabrane za zidove, pod i plafon.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

Stene smeštene oko imanja na kojem se nalaze stambene jedinice dodaju zemljani element kompoziciji, dok veće skrivaju elemente konstrukcije i čuvaju staklene panele, ostavljajući tako vidljivim samo ono estetski neophodno. Okolina je osmišljena u skladu sa kompleksom i cljem da se upotpuni efekat skladnosti što je postignuto veštačkim jezerima koja reflektuju organski oblik leptira, staklene površine i vegetaciju, dok istovremeno stvaraju osećaj povučenosti i mira. Plutajuće staze prelaze preko jezera i biljaka kako bi povezale balkone u prizemlju, nudeći na taj način alternativni put, bliži prirodi.

Da li biste voleli da živite u leptiru

Kuća "leptir" (Foto: 314 architecture studio)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;