"Teniski" neboder

03.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Modularna kula sastavljena iz osam delova koji su zapravo teniski tereni mogla bi da bude novi model "sportskog" objekta. Ovaj "sportski" neboder biće visok 90 metara i imaće fasadu od stakla sa ugrađenom nekom vrstom elektronskih prikazninih uređaja u vidu ekrana koji bi se mogli koristiti za prenos sportskih utakmica i drugog sadržaja. "Playscraper" je projekat firme Carlo Ratti Associati koja ga je osmislila u saradnji sa Italo Rotom.

Playscraper

"Playscraper" (Foto: Carlo Ratti Associati)

Moduli u vidu samostalnih konstrukcija biće naslagani jedan na drugi i u okviru svakog će se nalaziti po jedan teniski teren. Terenski prostor će se prostirati na površini od 5.500 kvadratnih metara unutar modularnih jedinica. Spoljašnje površine u vidu terasa biće krovni prostori modula ispod. Svaki će karakterisati stakleni zidovi od poda do plafona koji će omogućiti panoramski pogled na okolinu.

Playscraper

"Playscraper" (Foto: Carlo Ratti Associati)

Konstrukcija će biti na principu inovativne građevinske tehnologije zasnovane na laganim sendvič panelima od nerđajućeg čelika. Ovaj sistem razvila je firma Broad Sustainable Building za koju je Carlo Ratti Associati rekao da je inspirisana spoljnom školjkom svemirskih letelica. Shodno tome da je u pitanju modularna gradnja, celokupnu konstrukciju moguće je lako rastaviti i premestiti na drugu lokaciju ukoliko je potrebno.

Playscraper

"Playscraper" (Foto: Carlo Ratti Associati)

Projekat je specifičan po tome što sportske objekte postavlja jedan na drugi "gradeći" vertiklani sportski centar. Eksperimentiše se sa novom vrstom javnog prostora, koji se proteže vertikalno, umesto vodoravno. Kulu je lako postaviti ali i demontirati i lako se može preseliti na drugo mesto. Ovakav fleksibilni pristup uklapa se u kružnu prirodu današnjih sportskih takmičenja i događaja koji se premeštaju sa jedne lokacije na drugu tokom cele godine.

Još uvek se ne zna kad bi se krenulo sa realizacijom ovog projekta, iako sam kancept ima potencijala naročito u izgrađenim gradskim područjima.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?