Prirodnjački muzej poput reke

01.12.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Neobičan dizajn zgrade prirodnjačkog muzeja podseća na rečnu deltu koja se proteže preko njenog zelenog krova. Krivudavi krov je staza koja se spušta u jednom delu do zemlje, odakle posetioci mogu da se popnu do samog vrha ovoj objekta. Zakrivljena fasada sa krovnim parkom nudi prostore za šetnju, trčanje, uživanje i pogled na grad i okolinu.

Prirodnjački muzej Delta

Prirodnjački muzej "Delta" (Foto: 3XN)

Prostiraće se na površini od 42.000m² u blizini jezera u Pingšanu, brzorastućoj četvrti Šenžena. Muzej će biti posvećen tumačenju zakona prirodne evolucije, geografije Šenžena i njegove ekologije, sa ciljem promovisanja nauke.

Prirodnjački muzej Delta

Prirodnjački muzej "Delta" (Foto: 3XN)

Javni park će se protezati duž cele krovne površine ističući "organsku" geometriju zgrade ovog prirodnjačkog muzeja. Poput rečne delte koja svoj oblik pronalazi u ravnoteži sa okolinom, svaki zavoj u formi velike terase uokviruje novi spektakularni pogled na okolni park, brda i jezero. Javno šetalište na krovu odvodi posetioce u veliki prolaz projektovan da podseća na pećinu, odakle će povezati prostor sa nekoliko kafića i javnih površina. Veći deo unutrašnjosti biće izložbeni prostor. Ovde će biti prikazani atraktivni primerci fosila dinosaurusa, drevnih izumrlih vrsta životinja i ostale postavke povezane sa tematikom.

Prirodnjački muzej Delta

Prirodnjački muzej "Delta" (Foto: 3XN)

Na međunarodnom konkursu za projektovanje pobedile su firme 3XN, B+H Zhubo Design, čije će se rešenje i realizovati. Predviđeno je da ovaj prirodnjački muzej nazvan "Delta" postane jedno od deset "kulturnih objekata nove ere u Pingšanu". Kada se očekuje početak radova još uvek se ne zna, ali se zna da će koštati oko 3,5 milijarde juana, što je otprilike 530 miliona USD, ne računajući neke dodatne troškove.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...