IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Futuristički koncept aerodroma nulte energije

26.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

"Fentress Global Challenge" je globalno takmičenje iz oblasti arhitekture namenjeno studentima koje se održava od 2011. godine. Ove godine je učešće u takmičenju uzelo 100 projekata iz 15 zemalja. Pobedničko rešenje su osmislili Nikhil Bang i Kaushal Tatiya sa Arhitektonskog instituta u Južnoj Kaliforniji (SCI-Arc), koji su dobili nagradu u vrednosti od 15.000USD.

Green Gateway

"Green Gateway" (Foto: Fentress Global Challenge)

Za najbolji projekat proglašen je "Green Gateway" koji predstavlja multimodalno vazduhoplovno čvorište nulte energije. U pitanju je rekonstrukcija, odnosno transformisanje Međunarodnog aerodroma "Indira Gandi" u Nju Delhiju u održivu i kulturno-odgovornu destinaciju sposobnu za pročišćavanje vazduha i smeštaj letećih automobila.

Green Gateway

"Green Gateway" (Foto: Fentress Global Challenge)

Ovogodišnja tema konkursa bila je da se osmisli kako će u budućnosti izgledati aerodromi i da se isprojektuje rešenje aerodromskih terminala za godinu 2100. Futurističke predloge ocenjivao je žiri od sedam članova u čijem sastavu su bili strućnjaci iz oblasti vazduhoplovstva i arhitekture, kao i predstavnici firmi kao što su Richard Meier & Partners Architects i KRAMER aerotek.

Green Gateway

"Green Gateway" (Foto: Fentress Global Challenge)

Fokus koncepta "Green Gateway" je na Međunarodnom aerodromu "Indira Gandi". Ovaj aerodrom oslužuje indijsku prestonicu i severni deo Indije. Projekat je utemeljen na uverenju da će leteći automobili postati stvarnost do 2100. godine i da takav vid transporta može zameniti ove današnje. Shodno tome, studenti su transformisali postojeći terminal kao čvorište za šest tornjeva za pročišćavanje vazduha raštrkanih po Nju Delhiju koje će se koristiti kao modularne platforme za leteće taksije. Unutrašnjost će karakterisati zelenilo, obilje dnevnog svetla i futuristički lukovi.

Green Gateway

"Green Gateway" (Foto: Fentress Global Challenge)

Zaključak je da je projekat "Green Gateway" nulte emisije na makro i mikro nivou, da poboljšava mobilnost kroz grad i putovanje avionom pretvara u privatnu stvar.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;