INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološki prihvatljivije vatrootporno staklo

10.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Vatrootporna stakla nisu novost ali ona koja ne sadrže kanceoregene elemente itekako jesu. Standardni prozori otporni na vatru sadrže dva stakla sa slojem hidrogela na bazi akrilamida između njih koji je kancerogen. Pored toga se njihovom proizvodnjom stvara puno otpada.

Funkcionišu po principu da kada staklo prozora koje je pod vatrom pukne od visoke temperature, tada i gel postaje izložen vatri. Kako voda u gelu nastavlja da ključa, temperatura drugog stakla se smanjuje jer nastaje hlađenje isparavanjem. Nakon toga, hidrogel formira gusto toplotno-izolacioni sloj soli na drugom staklu, štiteći ga.

Hidrogel unutar stakla koji formira toplotno-izolacioni sloj soli

Hidrogel unutar stakla koji formira toplotno-izolacioni sloj soli​ (Foto: Fraunhofer/Banczerowski)

Naučnici sa Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology eksperimentisali su sa različitim supstancama kako bi dobili bezopasniju alternativu ovom gelu. Nakon otprilike 60 neuspelih pokušaja, otkrili su da je "osnovna komponenta" ta koja odgovara proračunu. Nova tehnologija ima istu funkciju ali je ekološki prihvatljivija.

Razvijena komponenta nije kancerogena, niti na bilo koji drugi način opasna, a ipak obezbeđuje prozorima da ostanu netaknuti dok su izloženi temperaturama preko 1.000°C do dva sata. Nova vrsta stakla ne sadrži kancerogeni akrilamid i otporna je čak i na veoma visoku toplotu, a proizvodi i znatno manje otpada. U prilog ovome govori i to da proizvodna linija koja proizvodi unutrašnja protivpožarna vrata od stakla dnevno stvori samo 20kg otpada, dok se za proizvodnju tradicionalnih vatrootpornih prozora svakodnevno stvori od 150 do 160kg otpada.

Ovo novo staklo se trenutno ugrađuje u "Global Tower" i "Grand Tower" u Frankfurtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;