IZOLACIJA-468X60-BANNER

Montažna betonska stambena zgrada u Berlinu

03.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Šestospratna stambena zgrada "Wohnregal" specifična je po tome što je izgrađena od betonskih montažnih ploča sa stubovima i gredama koji podupiru te ploče kako bi se stvorile širom otvorene prostorije. Za izgradnju su korišćene TT ploče od prednapregnutog betona.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

Pojedini spratovi nemaju unutrašnje noseće zidove i protežu se 13 metara od fasade do fasade. Postoji mogućnost postavljanja pregradnih zidova unutar stambenog prostora u zavisnosti od potreba i želja stanara. Projekat za ovu zgradu u Berlinu uradio je arhitektonski studio FAR.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

Fasade sa istočne i zapadne strane karakterišu zastakljena vrata od poda do plafona koja pretvaraju zavučene prostore u natkrivene balkone i staze hodnika. Klizna staklena vrata mogu se otvoriti kako bi se zgrada prirodno provetrila. Spoljašnja stepeništa smeštena su sa bočne strane zgrade i "zatvorena" cik-cak mrežom od nerđajućeg čelika koja fasadi daje posebni vizuelni dojam.

Odluka o korišćenju prefabrikovanih materijala motivisana je sve višim cenama nekretnina u Berlinu i željom da se promeni mišljenje o serijskoj montažnoj gradnji koja automatski podrazumeva standardizaciju same stambene jedinice. Industrijska prefabrikacija nudi mnoge pogodnosti kada su u pitanju tehnike serijske gradnje, uključujući uštedu u troškovima i kraće vremenske rokove gradnje, a takođe se rešava i pitanje troškova stanogradnje uopšte. Shodno spomenutom "Wohnregal" nudi širok spektar različitih rasporeda i “širinu” urbanog života.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

Ova zgrada je za samo šest nedelja montirana na licu mesta, a troškovi izgradnje u proseku su iznosili 1.500 evra po kvadratnom metru. Osim dva mehanička jezgra, nema ograničenja na rasporedu podova. Stanovi su različitih veličina i variraju od 35 do 110 kvadratnih metara. Neki su okrenuti prema istoku a neki prema zapadu, dok neke jedinice gledaju sa obe strane.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

"Wohnregal" u suštini prisvaja "DNK" montažnog skladišta, koje je pristupilo optimizaciji do svojih apsolutnih granica. Takođe, reinterpretira svoju konstrukcijsku "otvorenost" i stavlja fokus na prefabrikaciju koja se odnosi na složenost i raznolikost stambenih jedinica.

FAR, skraćenica od Frohn i Rojas, osnovali su 2004. godine Marc Frohn i Mario Rojas Toledo. Sedište kompanije je u Berlinu.

 

Komentari: 1

Milan 03.11.2020 22.44.57

Bravo super svaka cast !

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;