INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Montažna betonska stambena zgrada u Berlinu

03.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Šestospratna stambena zgrada "Wohnregal" specifična je po tome što je izgrađena od betonskih montažnih ploča sa stubovima i gredama koji podupiru te ploče kako bi se stvorile širom otvorene prostorije. Za izgradnju su korišćene TT ploče od prednapregnutog betona.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

Pojedini spratovi nemaju unutrašnje noseće zidove i protežu se 13 metara od fasade do fasade. Postoji mogućnost postavljanja pregradnih zidova unutar stambenog prostora u zavisnosti od potreba i želja stanara. Projekat za ovu zgradu u Berlinu uradio je arhitektonski studio FAR.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

Fasade sa istočne i zapadne strane karakterišu zastakljena vrata od poda do plafona koja pretvaraju zavučene prostore u natkrivene balkone i staze hodnika. Klizna staklena vrata mogu se otvoriti kako bi se zgrada prirodno provetrila. Spoljašnja stepeništa smeštena su sa bočne strane zgrade i "zatvorena" cik-cak mrežom od nerđajućeg čelika koja fasadi daje posebni vizuelni dojam.

Odluka o korišćenju prefabrikovanih materijala motivisana je sve višim cenama nekretnina u Berlinu i željom da se promeni mišljenje o serijskoj montažnoj gradnji koja automatski podrazumeva standardizaciju same stambene jedinice. Industrijska prefabrikacija nudi mnoge pogodnosti kada su u pitanju tehnike serijske gradnje, uključujući uštedu u troškovima i kraće vremenske rokove gradnje, a takođe se rešava i pitanje troškova stanogradnje uopšte. Shodno spomenutom "Wohnregal" nudi širok spektar različitih rasporeda i “širinu” urbanog života.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

Ova zgrada je za samo šest nedelja montirana na licu mesta, a troškovi izgradnje u proseku su iznosili 1.500 evra po kvadratnom metru. Osim dva mehanička jezgra, nema ograničenja na rasporedu podova. Stanovi su različitih veličina i variraju od 35 do 110 kvadratnih metara. Neki su okrenuti prema istoku a neki prema zapadu, dok neke jedinice gledaju sa obe strane.

Stambena zgrada Wohnregal

Stambena zgrada "Wohnregal" (Foto: David von Becker)

"Wohnregal" u suštini prisvaja "DNK" montažnog skladišta, koje je pristupilo optimizaciji do svojih apsolutnih granica. Takođe, reinterpretira svoju konstrukcijsku "otvorenost" i stavlja fokus na prefabrikaciju koja se odnosi na složenost i raznolikost stambenih jedinica.

FAR, skraćenica od Frohn i Rojas, osnovali su 2004. godine Marc Frohn i Mario Rojas Toledo. Sedište kompanije je u Berlinu.

 

Komentari: 1

Milan 03.11.2020 22.44.57

Bravo super svaka cast !

TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;