PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

"Super" bela boja koja hladi zgrade

22.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Površine premazane belom bojom reflektuju više svetlosti pa zato i bivaju hladnije. Tokom godina razvijeno je više različitih boja sa karakteristikom da dodatno hlade reflektujući sunčevu svetlost i to u većem procentu, koristeći staklo, teflon ili najčešće titan-dioksid. Međutim, sve one imaju svoje nedostatke pa je shodno tome stvorena nova "super" bela boje koja ne samo da reflektuje preko 95 odsto sunčeve svetlosti već i hladi površinu na koju se nanosi. Objekat premazan ovom bojom ostaje "klimatizovan", tačnije ne zagreva se ali se čak dešava i da bude hladniji u odnosu na spoljašnjost što dodatno doprinosi rashlađivanju njegove okoline.

Testiranje

Testiranje "super" bele boje (Foto: Jared Pike)

Istraživači sa Univerziteta Purdue kažu da bi ova nova boja mogla da pomogne u smanjenju troškova klimatizacije i potrošnje energije. Naročito je značajno za područja toplije klime i tokom letnjih meseci jer je u tom periodu i korišćenje uređaja za hlađenje na najvišem nivou. Za dobijanje nove boje su umesto titanijum dioksida koriščeni fileri od kalcijum-karbonata, kojih ima mnogo više, jeftiniji su i manje upijaju ultraljubičasto zračenje, pa površine na koje se nanose ostaju hladnije. Boja takođe sadrži koncentraciju čestica od 60 odsto i koristi različite veličine čestica koje pomažu u rasipanju sunčeve svetlosti.

Testiranje

Testiranje "super" bele boje (Foto: Jared Pike)

Tim je testirao novu boju na otvorenom tokom dva dana i pokazao je da je premazana površina izložena direktnoj sunčevoj svetlosti ostala za 1.7°C hladnija od temperature okoline, pokazujući snagu hlađenja od 37W/m². Noću je čak temperatura boje pala na 10°C ispod temperature okoline. U drugom testiranju su istraživači neke delove uzorka obojili novom bojom, a druge uobičajenom belom bojom iste debljine. Pomoću infracrvene kamere mogla je jasno da se vidi razlika u temperaturi između dva materijala (slika ispod).

Temperature dva materijala pod infstacrvenom kamerom - nova boja (levo) i standardna komercijalna boja

Temperature dva materijala pod infstacrvenom kamerom - nova boja (levo) i standardna komercijalna boja (desno) (Foto: Joseph People)

Nova "super" bela boja može da odbije 95,5 odsto sunčeve svetlosti što je bolje od mnogih drugih boja koje su razvijene i čiji procenat iznosi između 80 i 90 odsto, izuzev boje na bazi teflona koji odražava 98 odsto svetlosti. Tim kaže da nova boja ne samo da može pomoći u hlađenju zgrada, već  može da spreči pregrevanje spoljašnjih elektroenergetskih sistema. Boja je kompatibilna sa proizvodnim procesom komercijalne boje, a troškovi mogu biti čak i niži. Autor studije Xiulin Ruan rekao je da je sada ključno obezbediti pouzdanost boje kako bi bila održiva u dugoročnijim primenama na otvorenom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;