INFONET-468X60-BANNER

"Super" bela boja koja hladi zgrade

22.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Površine premazane belom bojom reflektuju više svetlosti pa zato i bivaju hladnije. Tokom godina razvijeno je više različitih boja sa karakteristikom da dodatno hlade reflektujući sunčevu svetlost i to u većem procentu, koristeći staklo, teflon ili najčešće titan-dioksid. Međutim, sve one imaju svoje nedostatke pa je shodno tome stvorena nova "super" bela boje koja ne samo da reflektuje preko 95 odsto sunčeve svetlosti već i hladi površinu na koju se nanosi. Objekat premazan ovom bojom ostaje "klimatizovan", tačnije ne zagreva se ali se čak dešava i da bude hladniji u odnosu na spoljašnjost što dodatno doprinosi rashlađivanju njegove okoline.

Testiranje

Testiranje "super" bele boje (Foto: Jared Pike)

Istraživači sa Univerziteta Purdue kažu da bi ova nova boja mogla da pomogne u smanjenju troškova klimatizacije i potrošnje energije. Naročito je značajno za područja toplije klime i tokom letnjih meseci jer je u tom periodu i korišćenje uređaja za hlađenje na najvišem nivou. Za dobijanje nove boje su umesto titanijum dioksida koriščeni fileri od kalcijum-karbonata, kojih ima mnogo više, jeftiniji su i manje upijaju ultraljubičasto zračenje, pa površine na koje se nanose ostaju hladnije. Boja takođe sadrži koncentraciju čestica od 60 odsto i koristi različite veličine čestica koje pomažu u rasipanju sunčeve svetlosti.

Testiranje

Testiranje "super" bele boje (Foto: Jared Pike)

Tim je testirao novu boju na otvorenom tokom dva dana i pokazao je da je premazana površina izložena direktnoj sunčevoj svetlosti ostala za 1.7°C hladnija od temperature okoline, pokazujući snagu hlađenja od 37W/m². Noću je čak temperatura boje pala na 10°C ispod temperature okoline. U drugom testiranju su istraživači neke delove uzorka obojili novom bojom, a druge uobičajenom belom bojom iste debljine. Pomoću infracrvene kamere mogla je jasno da se vidi razlika u temperaturi između dva materijala (slika ispod).

Temperature dva materijala pod infstacrvenom kamerom - nova boja (levo) i standardna komercijalna boja

Temperature dva materijala pod infstacrvenom kamerom - nova boja (levo) i standardna komercijalna boja (desno) (Foto: Joseph People)

Nova "super" bela boja može da odbije 95,5 odsto sunčeve svetlosti što je bolje od mnogih drugih boja koje su razvijene i čiji procenat iznosi između 80 i 90 odsto, izuzev boje na bazi teflona koji odražava 98 odsto svetlosti. Tim kaže da nova boja ne samo da može pomoći u hlađenju zgrada, već  može da spreči pregrevanje spoljašnjih elektroenergetskih sistema. Boja je kompatibilna sa proizvodnim procesom komercijalne boje, a troškovi mogu biti čak i niži. Autor studije Xiulin Ruan rekao je da je sada ključno obezbediti pouzdanost boje kako bi bila održiva u dugoročnijim primenama na otvorenom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;