INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Super" bela boja koja reflektuje do 98% sunčeve toplote

13.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici vide veliki potencijal u beloj boji kada su fasade u pitanju, zato što ona reflektuje sunčeve zrake. Shodno tome, šira upotreba bele boje u građevinarstvu je već neko vreme tema istraživanja jer bi ona mogla da  doprinese znatnom "hlađenju" zgrada, pa čak i pospešivanju lokalne mikroklime. 

Ilustracija (Foto: PIxabay.com)

Studija koju je uradila NASA iz 2012, za područje Njujorka, otkrila je da beli premazi mogu da smanje temperature na krovovima zgrada na prosečnih 24°C. Najbolje bele boje na tržištu odražavaju oko 85 odsto sunčeve toplote, dok ostatak apsorbuju. Međutim, istraživači i dalje rade na unapređenju materijala, pri čemu proizvode reflektujuću boju čak i od stakla. 

Tim sa UCLA se nada da će postići cilj i napraviti proizvod koji nadmašuje trenutne na tržištu. Naučnici koji se bave istraživanjem materijala rade na proizvodnji nove vrste "super" bele boje koja će reflektovati skoro sva dolazeća zračenja sa Sunca. Ključni sastojak trenutnih belih boja koje hlade je titanijum oksid, koji je vrlo efikasan kod reflektovanja većine vidljive i skoro pa infracrvene svetlosti. Jedini nedostatak, je taj što apsorbuje ultraljubičastu i ljubičastu svetlost istovremeno, što ostavlja malo prostora za napredovanje. 

Efikasnost nove

Efikasnost nove "super" bele boje - oznake E1 i E3, u poređenju sa trenutnim bojama - E2 (Foto: Jyotirmoy Mandal)

Međutim, tokom istraživanja, otkriveno je da se titanijum oksid može zameniti pigmentom zvanim barit, zajedno sa teflonom ili politetrafluoroetilenom. Naučnici su takođe smanjili i broj polimernih veziva u boji, koji obično služe za apsorpciju toplote. Ove promene dovele su do stvaranja "super bele boje sa znatno poboljšanim sposobnostima hlađenja, pa se samim tim pokazalo da odražava do 98 odsto dolaznog zračenja tokom ispitivanja. Ona bi mogla da igra veliku ulogu u smanjenju troškova hlađenja zgrada, smanjenju upotrebe klima uređaja i sl. 

Tim kaže da nova vrsta boje ne bi zahtevala previše posla kod uvođenja u širu upotrebu. U bliskoj budućnosti bi se njom mogle ostvariti potencijalne prednosti hlađenja, jer modifikacije koje se predlažu spadaju u mogućnosti industrije boja i premaza.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;