INFONET-468X60-BANNER

Alge kao građevinski materijal eko-naselja u Kini

02.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Alge su široko rasprostranjeni dostupni prirodni resurs koji se jako malo koristi s obizrom na svoje kapacitete. Ekološki su prihvatljive i bogate su energijom, pa smo svedoci i da sve više nalaze upotrebu u oblasti građevinarstva. Jedan od istraživačkih projekata koji se bavi implementacijom algi kao građevinskog materijala dolazi iz Velike Britanije, tačnije iz Bartlett School of Architecture.

Eko-naselje od građevinskog materijala od algi i gline

Eko-naselje od građevinskog materijala od algi i gline (Foto: Bryan Law, Dinel Mao, Jie Song)

Grupa učenika osmislila je projekat izgradnje eko-naselja u gradu Ningbo u Kini, kome će jedinstvenu notu dati materijal za gradnju. Materijal je zapravo smeša koja sadrži alge pomešane sa glinom. Vrsta algi koja je predložena za projekat, odnosno za pravljenje građevinskog materijala  je zelena makro alga. U pitanju je alga koja se javlja u prirodi, a koja je ipak štetna za prirodno okruženje i morski život. Shodno ovome, kako bi se ujedno i ublažio ovaj problem ali i pretvorio resurs u korisno dobro, grupa je pokrenula istraživanje. Uspela je da stvori lagani, kruti građevinski element (blok) kompresijom i očvršćavanjem zelenih makro algi.

Stvaranje građevinskih elemenata tehnikom nabijanja

Stvaranje građevinskih elemenata tehnikom nabijanja (Foto: Bryan Law, Dinel Mao, Jie Song)

Cilj je da ovo eko-naselje podstakne interakciju između stanovnika i posetilaca i aktiviira postojeći krajolik kroz sistem arhitekture zasnovan na građevinskim elementima. Okruženje lokacije obiluje ovim algama i na ovaj način će se preko materijala za izgradnju naći njegova alternativna upotreba i iskoristiti za dobijanje stambenih jedinica. 

Od alge do građevinskog elementa

Od alge do građevinskog elementa (Foto: Bryan Law, Dinel Mao, Jie Song)

Građevinski materijal kombinuje glinu i alge, gde glina ima ulogu prirodno izvedenog strukturnog agregata. Ona je izvedena od iste gline koja se koristi za izgradnju postojećih konstrukcija u okolnim naseljima, kako bi se održao sličan arhitektonski stil u predloženom eko-naselju. Proizvodnja građevinskih elemenata od algi i gline izvodiće se na licu mesta tehnikom nabijanja. Ovo obezbeđuje laku izgradnju na licu mesta i omogućava stanovnicima da dodaju ili uklanjaju ove elemente u okviru konstrukcije u skladu sa svojim potrebama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;