"Talas" od aluminijuma

01.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

"The Wave" ja nova umetnička galerija u Tjencinu. Zgrada u formi velikog talasa nalazi se na obali i njenu fasadu karakterišu aluminijumske "pločice". Prostire se na 3563 kvadratna metra i u planu je da postane kulturno središte novog okruga Binhai u ovom gradu. Projekat je uradio šangajski studio Lacime Architects koji je inspiraciju za oblik objekta našao u udaru talasa koji se obrušava na obalu. Ovaj "talas" blistavog izgleda uspostavlja "dijalog" između samog objekta i prirode. Zgrada zapravo predstavlja simbolično postojanje gde se more i zemlja spajaju, odnosno mesto gde ljudi, more, vazduh i sunce stvaraju "vezu".

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Karakteristični oblik kreće od drugog sprata u obliku slova Y koje izlazi iz dvospratnog postolja okruženog plitkim bazenom. Zgrada nema stubove i njenu konstrukciju čini središnje betonsko jezgro obavijeno složenom mrežom čeličnih rešetki. Za razvoj konstrukcije korišćena je tehnologija parametarskog dizajna.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Fasada je svetlucava i sastoji se od 13.000 komada aluminijumskih pločica. Projektovana je da reflektuje svetlost na različite načine tokom dana kako bi podsećala na talasanje vode. Na efekat talasanja utiču i odrazi na pločicama koji dolaze iz vode u bazenu oko postolja.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Ulaz vodi ka središnjem betonskom jezgru zgrade u kojem se nalazi mračno predvorje u koje svetlost dopire kroz krovne prozore. U ovom prostoru dominiraju detalji od nerđajućeg čelika i "vodeni zidovi-zavese" koji skrivaju stepenice i lift. Na spratu iznad nalaze se kupatilo i soba za sastanke, dok se na drugom spratu nalaze glavni galerijski prostori povezani sa terasama, biblioteka i bar. Ovaj sprat je veoma živopisno dekorisan: plafoni su ukrašeni, podovi su posebno ispolirani, nameštaj je neobičnog dizajna sa zakrivljenjima, dok su skulpture nalik na mehuriće da podsećaju na vodu u različitim stanjima.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Na gornjem spratu se takođe nalaze veliki zidovi-zavese koji su različitih veličina i daju talasastu formu zgradi. Idu u visinu do osam metara. Zidovi-zavese su postavljeni kako bi se maksimiziralo prirodno svetlo i posetiocima omogućilo da imaju pogled na more i vezu sa spoljašnom stranom, stvarajući oštar kontrast predvorju u prizemlju.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

U okviru ovog projekta, osim zgrade galerije, tu se nalaze i dva paviljona i spoljni prostori koji okružuju objekat. Taj prostor obuhvata delove za sedenje, zonu za igranje dece i pozorište na otvorenom. Jedan od paviljona smešten je na moru i pristupa mu se stazom kako bi se posetioci podstakli da sednu i oslušnu "zvukove prirode"

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...