"Talas" od aluminijuma

01.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

"The Wave" ja nova umetnička galerija u Tjencinu. Zgrada u formi velikog talasa nalazi se na obali i njenu fasadu karakterišu aluminijumske "pločice". Prostire se na 3563 kvadratna metra i u planu je da postane kulturno središte novog okruga Binhai u ovom gradu. Projekat je uradio šangajski studio Lacime Architects koji je inspiraciju za oblik objekta našao u udaru talasa koji se obrušava na obalu. Ovaj "talas" blistavog izgleda uspostavlja "dijalog" između samog objekta i prirode. Zgrada zapravo predstavlja simbolično postojanje gde se more i zemlja spajaju, odnosno mesto gde ljudi, more, vazduh i sunce stvaraju "vezu".

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Karakteristični oblik kreće od drugog sprata u obliku slova Y koje izlazi iz dvospratnog postolja okruženog plitkim bazenom. Zgrada nema stubove i njenu konstrukciju čini središnje betonsko jezgro obavijeno složenom mrežom čeličnih rešetki. Za razvoj konstrukcije korišćena je tehnologija parametarskog dizajna.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Fasada je svetlucava i sastoji se od 13.000 komada aluminijumskih pločica. Projektovana je da reflektuje svetlost na različite načine tokom dana kako bi podsećala na talasanje vode. Na efekat talasanja utiču i odrazi na pločicama koji dolaze iz vode u bazenu oko postolja.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Ulaz vodi ka središnjem betonskom jezgru zgrade u kojem se nalazi mračno predvorje u koje svetlost dopire kroz krovne prozore. U ovom prostoru dominiraju detalji od nerđajućeg čelika i "vodeni zidovi-zavese" koji skrivaju stepenice i lift. Na spratu iznad nalaze se kupatilo i soba za sastanke, dok se na drugom spratu nalaze glavni galerijski prostori povezani sa terasama, biblioteka i bar. Ovaj sprat je veoma živopisno dekorisan: plafoni su ukrašeni, podovi su posebno ispolirani, nameštaj je neobičnog dizajna sa zakrivljenjima, dok su skulpture nalik na mehuriće da podsećaju na vodu u različitim stanjima.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

Na gornjem spratu se takođe nalaze veliki zidovi-zavese koji su različitih veličina i daju talasastu formu zgradi. Idu u visinu do osam metara. Zidovi-zavese su postavljeni kako bi se maksimiziralo prirodno svetlo i posetiocima omogućilo da imaju pogled na more i vezu sa spoljašnom stranom, stvarajući oštar kontrast predvorju u prizemlju.

The Wave

"The Wave" (Foto: CAAI)

U okviru ovog projekta, osim zgrade galerije, tu se nalaze i dva paviljona i spoljni prostori koji okružuju objekat. Taj prostor obuhvata delove za sedenje, zonu za igranje dece i pozorište na otvorenom. Jedan od paviljona smešten je na moru i pristupa mu se stazom kako bi se posetioci podstakli da sednu i oslušnu "zvukove prirode"

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...