IZOLACIJA-468X60-BANNER

Poslovna zgrada sa blistavim talasastim krovom

10.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Novu zgradu sedišta kineske telekomunikacione kompanije ZTE karakterisaće neobičan krov sa ispupčenjem. Unutar tog velikog isturenog područja nalaziće se prostor za zabavu prepun zelenila. Zgrada pod nazivom "Shenzhen Wave" biće visoka 60 metara i nalaziće se u Šenženu u priobalnoj atraktivnoj oblasti. Projekat je uradila firma Büro Ole Scheeren koja je i poznata po stvaranju "nestandardnih" i zanimljivih poslovnih zgrada.

"Shenzhen Wave" (Foto: Büro Ole Scheeren)

Glavni fokus ove poslovne zgrade biće fleksibilnost. Ona će se ogledati kroz kancelarije koje su projektovane tako da se mogu podeliti, izmeniti i ponovo konfigurisati u zavisnosti od zahteva. Poslovne prostorije će zauzimati najveći deo objekta, ali će se na svakom nivou nalaziti i spoljne terase kako bi se negovalo zdravo radno okruženje. Glavnom holu ili atrijumu ispunjenom svetlošću pristupaće se sa prizemnog platoa, i biće povezan sa svakim novoom. Poslednji nivo će uključivati značajne količine zelenila, kao i teretanu, kafić i bar, kao i druge prostore za druženje i relaksaciju. Ovaj deo će biti povezan sa uređenim krovnim prostorom, a takođe će biti povezan i sa predvorjem prizemlja.

"Shenzhen Wave" (Foto: Büro Ole Scheeren)

Zgrada će biti postavljenja na "stubove", odnosno biće uzdignuta u određenim delovima što će omogućiti stvaranje prostora za javni trg koji će biti povezan sa obližnjim priobaljem. Krivudava talasasta forma podsticaće spontane susrete između ljudi koji ovde rade ili se iz nekog drugog razloga ovde nađu. Ovaj "talas" će se prostirati kroz zgradu i povezivati više nivoa - podizaće konstrukciju sa tla i uzdizati je kroz krov, čime će se stvoriti otvoren i iskustveni put kroz zgradu za svetlost, poglede i cirkulaciju. Prostorna organizacija zgrade "pojačaće" interakcije i inovacije kompanije.

"Shenzhen Wave" (Foto: Büro Ole Scheeren)

Projekat "Shenzhen Wave" je dobio dozvolu za planiranje, ali se još uvek ne zna kada će početi gradnja. Šenžen nastavlja da se razvija i raste zapanjujućim tempom, pa je samo u 2019. godini završeno 15 nebodera preko 200m.

"Shenzhen Wave" (Foto: Büro Ole Scheeren)

"Shenzhen Wave" (Foto: Büro Ole Scheeren)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;