IZOLACIJA-468X60-BANNER

Morski kamen - "Beton" napravljen od školjki

28.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Napravljen je novi održivi materijal pod nazivom "Sea Stone" (prev. morski kamen) od otpada školjki koji po svojoj čvrtoći podseća na beton. Dobija se kombinovanjem otpadnih školjki koje se prethodno bruše i prirodnih, netoksičnih veziva. Materijal podseća na teraco i ima tendenciju da postane održiva alternativa betonu, ali kod proizvoda manjih veličina. Ova dva materijala imaju slična svojstva, a to je zato što su školjke bogate kalcijum-karbonatom, odnosno krečnjakom koji se koristi za pravljenje cementa, ključnog sastojka betona.

Morski kamen -

Morski kamen - "Beton" napravljen od školjki (Foto: Newtab-22)

Cilj kompanije Newtab-22 koja je razvila ovaj materijal bio je da se pomogne pri ublažavanju problema otpada u morskoj industriji. Prema procenama, svake godine se odbaci oko sedam miliona tona školjki. Većina ovog otpada završi na deponijama ili plažama, dok se vrlo mali broj reciklira i koristi kao đubrivo. Odbačene školjke, one neočišćene ili trule koje se dugo gomilaju u blizini plaža uzrokujući zagađenje mirisom i dugoročno zagađuju okolno zemljište. Shodno navedenom, ovaj novi materijal treba da reši te probleme pa predlaže upotrebu odbačenih školjki za stvaranje ekološki i ekonomski održivog materijala, umesto da doprinosi problemu sa otpadom.

Morski kamen -

Postupak proizvodnje morskog kamena - ručno mlevenje (Foto: Newtab-22)

Postupak proizvodnje morskog kamena uključuje mlevenje školjki i njihovo mešanje sa prirodnim vezivima, nakon čega se dobijeni materijal stavlja u kalup kako bi očvrsnuo. Ova se metoda trenutno obavlja ručno kako bi se izbegla upotreba toplotnih, električnih i hemijskih tretmana i osiguralo da proces bude što održiviji i pristupačniji. Rezultat procesa su različite varijacije u veličini, teksturi i boji, što znači da je svaki komad morskog kamena jedinstven. Kakav će biti krajnji materijal zavisi od unete količine školjki i veziva, ali i mešanja sa dodatim bojama.

Morski kamen -

Postupak proizvodnje morskog kamena - postavljanje u kalup (Foto: Newtab-22)

Eksperimentisalo se sa nizom prirodnih veziva, uključujući šećer i agar, dok se sada oslanja na dva neotkrivena izvora. U toku je dobijanje patenta. Materijal se trenutno razvija u komercijalne svrhe i do sada se koristi za izradu proizvoda poput ukrasnih pločica, stolova, postolja i vaza, odnosno za predmete manjih veličina. Za velike projekte, poput npr. izgradnje zgrada bila bi potrebna drugačija metoda pravljenja, nešto slično kao za stvaranje cementa. Bio bi potreban energetski intenzivan postupak zagrevanja, što šteti okolini i dovodi do sekundarnog zagađenja.

Morski kamen -

Pločice od morskog kamena - svaka je jedinstvena (Foto: Newtab-22)

Projekat je započet još u Londonu, dok je nastavljen u Seulu jer je tamo omogućeno prikupljanje odbačenih školjki u mnogo većem obimu. "Sea Stone" je stavljen na listu za "Dezeen Awards 2020" u kategoriji održivog dizajna. Takođe je predstavljen i na "Virtual Design Festival".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
CIGLANATODOROVIC-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;