IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Morski kamen - "Beton" napravljen od školjki

28.08.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Napravljen je novi održivi materijal pod nazivom "Sea Stone" (prev. morski kamen) od otpada školjki koji po svojoj čvrtoći podseća na beton. Dobija se kombinovanjem otpadnih školjki koje se prethodno bruše i prirodnih, netoksičnih veziva. Materijal podseća na teraco i ima tendenciju da postane održiva alternativa betonu, ali kod proizvoda manjih veličina. Ova dva materijala imaju slična svojstva, a to je zato što su školjke bogate kalcijum-karbonatom, odnosno krečnjakom koji se koristi za pravljenje cementa, ključnog sastojka betona.

Morski kamen -

Morski kamen - "Beton" napravljen od školjki (Foto: Newtab-22)

Cilj kompanije Newtab-22 koja je razvila ovaj materijal bio je da se pomogne pri ublažavanju problema otpada u morskoj industriji. Prema procenama, svake godine se odbaci oko sedam miliona tona školjki. Većina ovog otpada završi na deponijama ili plažama, dok se vrlo mali broj reciklira i koristi kao đubrivo. Odbačene školjke, one neočišćene ili trule koje se dugo gomilaju u blizini plaža uzrokujući zagađenje mirisom i dugoročno zagađuju okolno zemljište. Shodno navedenom, ovaj novi materijal treba da reši te probleme pa predlaže upotrebu odbačenih školjki za stvaranje ekološki i ekonomski održivog materijala, umesto da doprinosi problemu sa otpadom.

Morski kamen -

Postupak proizvodnje morskog kamena - ručno mlevenje (Foto: Newtab-22)

Postupak proizvodnje morskog kamena uključuje mlevenje školjki i njihovo mešanje sa prirodnim vezivima, nakon čega se dobijeni materijal stavlja u kalup kako bi očvrsnuo. Ova se metoda trenutno obavlja ručno kako bi se izbegla upotreba toplotnih, električnih i hemijskih tretmana i osiguralo da proces bude što održiviji i pristupačniji. Rezultat procesa su različite varijacije u veličini, teksturi i boji, što znači da je svaki komad morskog kamena jedinstven. Kakav će biti krajnji materijal zavisi od unete količine školjki i veziva, ali i mešanja sa dodatim bojama.

Morski kamen -

Postupak proizvodnje morskog kamena - postavljanje u kalup (Foto: Newtab-22)

Eksperimentisalo se sa nizom prirodnih veziva, uključujući šećer i agar, dok se sada oslanja na dva neotkrivena izvora. U toku je dobijanje patenta. Materijal se trenutno razvija u komercijalne svrhe i do sada se koristi za izradu proizvoda poput ukrasnih pločica, stolova, postolja i vaza, odnosno za predmete manjih veličina. Za velike projekte, poput npr. izgradnje zgrada bila bi potrebna drugačija metoda pravljenja, nešto slično kao za stvaranje cementa. Bio bi potreban energetski intenzivan postupak zagrevanja, što šteti okolini i dovodi do sekundarnog zagađenja.

Morski kamen -

Pločice od morskog kamena - svaka je jedinstvena (Foto: Newtab-22)

Projekat je započet još u Londonu, dok je nastavljen u Seulu jer je tamo omogućeno prikupljanje odbačenih školjki u mnogo većem obimu. "Sea Stone" je stavljen na listu za "Dezeen Awards 2020" u kategoriji održivog dizajna. Takođe je predstavljen i na "Virtual Design Festival".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;