INFONET-468X60-BANNER

Robot neimar - korak dalje

21.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Roboti zamenjuju ljude u velikom broju delatnosti, pa su tako svoju ulogu našli i u građevinarstvu. Procesi se automatizuju i nove tehnologije preuzimaju poslove koji se sada efikasnije i brže obavljaju. Čuli smo za robote graditelje i australijsku firmu Fastbrick Robotics (FBR) koja je još ranije lansirala automatizovanu mašinu za zidanje, nazvanu "Hadrian X".

Robot neimar koji gradi u tri i po smene -

"Hadrian X" (Foto: FBR)

“Hadrian X” je inovativni robot koji gradi. On se može postaviti na kamion, preko pruge, barže, dizalice i čamaca, i na taj način kretati i premeštati. Ono što ovog robota čini posebnim je njegova tehnologija dinamičke stabilizacije (DST). Pomoću ove tehnologije on može da reaguje u realnom vremenu na vetar, vibracije i druge faktore iz okoline. Ova osobina mu omogućava veoma precizno zidanje i u spoljašnjim uslovima. Ova vrsta precizne robotike je do danas bila prilično rezervisana za unutrašnju upotrebu, ali se to promenilo.

Robot neimar koji gradi u tri i po smene -

"Hadrian X" (Foto: FBR/YT)

Glavni tehnički direktor i pronalazač FBR-ove tehnologije Mark Pivac rekao je da je izumeo DST da bi rešio problem stabilizacije robota. Prvobitno nije bilo dovoljno potražnje za ovim rešenjem koja bi opravdala troškove razvoja. Međutim, deset godina nakon toga desio se građevinski bum i došlo je do nedostatka radne snage, odnosno manjka zidara, što je povećalo troškove zidanja. Po njegovim rečima, to je bilo pravo vreme da plasira svoju ideju i krene sa testiranjem robota, okupivši tim sastavljen od stručnjaka iz celog sveta. 

Robot neimar koji gradi u tri i po smene -

"Hadrian X" (Foto: FBR/YT)

Sistem "Fabric Wall" napravljen za "Hadriana" ima posebne blokove koji odgovaraju mašini. Ti blokovi su 12 puta veći od standardnih koji se koriste za gradnju kuće. Oni su jači, lakši i minimaliziraju otpad. Za njihovo spajanje se koristi poseban lepak koje se učvršćuje za 45 minuta. Ovaj lepak drži jače od tradicionalnih alternativa i obezbeđuje bolju zvučnu i toplotnu izolaciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;