INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Robot graditelj koji postavlja 1000 cigli na sat

05.07.2017. | Michael Irving | New Atlas

Svet je za još jedan korak bliže robotu graditelju koji može da izgradi okvir kuće za manje od tri dana. Firma Caterpillar je uložila 2 miliona američkih dolara u firmu Fastbrick Robotics, australijsku kompaniju koja stoji iza robota graditelja.

Nazvan „Hadrian X“, ovaj brzi „zidar“ postavljen je na stalak od 30 metara koji je pričvršćen za kamion. U sistem se unosi 3D CAD model kuće i robot sledeći te instrukcije može da seče i postavlja do 1000 cigli na sat, uzimajući u obzir otvore za vrata, prozore, kanale za električnei vodovodne instalacije i slično. Malteri ili drugi materijali se izručuju preko glave koja se nalazi na stalku.

Slika. „Hadrian X“ (foto: Fastbrick Robotics, preuzeto sa www.newatlas.com)

Prvobitno otkriven 2015. godine, sistem je privukao pažnju građevinske kompanije Caterpillar, koja je sa Fastbrickom potpisala „Memorandum o razumevanju“ (MOU). Dve kompanije će sarađivati na razvoju, proizvodnji, prodaji i uslugama vezanim za tehnologiju zidanja, a novoosnovani strateški odbor alijanse određivaće najbolje načine plasiranja robota „Hadrian“ na tržišta u različitim zemljama.

Caterpillar se složio da investira 2 miliona dolara u tehnologiju, uz mogućnost ubacivanja dodatnih 8 miliona dolara za proizvodnju ako bi akcionari kompanije Fastbrick to odobrili. Prema finansijskom izveštaju objavljenom u aprilu ove godine, prve komercijalne verzije „Hadrian X“  treba da budu isporučene do kraja 2017. godine.

U videu ispod se može videti „Hadrian X“ u akciji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;