INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Robot graditelj koji postavlja 1000 cigli na sat

05.07.2017. | Michael Irving | New Atlas

Svet je za još jedan korak bliže robotu graditelju koji može da izgradi okvir kuće za manje od tri dana. Firma Caterpillar je uložila 2 miliona američkih dolara u firmu Fastbrick Robotics, australijsku kompaniju koja stoji iza robota graditelja.

Nazvan „Hadrian X“, ovaj brzi „zidar“ postavljen je na stalak od 30 metara koji je pričvršćen za kamion. U sistem se unosi 3D CAD model kuće i robot sledeći te instrukcije može da seče i postavlja do 1000 cigli na sat, uzimajući u obzir otvore za vrata, prozore, kanale za električnei vodovodne instalacije i slično. Malteri ili drugi materijali se izručuju preko glave koja se nalazi na stalku.

Slika. „Hadrian X“ (foto: Fastbrick Robotics, preuzeto sa www.newatlas.com)

Prvobitno otkriven 2015. godine, sistem je privukao pažnju građevinske kompanije Caterpillar, koja je sa Fastbrickom potpisala „Memorandum o razumevanju“ (MOU). Dve kompanije će sarađivati na razvoju, proizvodnji, prodaji i uslugama vezanim za tehnologiju zidanja, a novoosnovani strateški odbor alijanse određivaće najbolje načine plasiranja robota „Hadrian“ na tržišta u različitim zemljama.

Caterpillar se složio da investira 2 miliona dolara u tehnologiju, uz mogućnost ubacivanja dodatnih 8 miliona dolara za proizvodnju ako bi akcionari kompanije Fastbrick to odobrili. Prema finansijskom izveštaju objavljenom u aprilu ove godine, prve komercijalne verzije „Hadrian X“  treba da budu isporučene do kraja 2017. godine.

U videu ispod se može videti „Hadrian X“ u akciji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;