INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Najviši zid za penjanje na svetu

07.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Krajem prošle godine kada je "CopenHill" otvoren za javnost, sve su oči bile uprte u ovaj projekat. Elektrana na otpad u Kopenhagenu sa mnoštvom različitih sadržaja, podseća na sve, sem na običnu fabriku koja proizvodi energiju. Sama fasada zgrade elektrane je dopadljiva i kombinuje staklo i aluminijumsku opeku, dok su na krovu veštačka skijaška staza, bar, područje za krosfit i staza za trčanje i pešačenje. Međutim, to nije sve. Pored toga, uključuje i najviši zid za penjanje na svetu. 

"CopenHill" (Foto: Walltopia)

Zid se nalazi sa strane koju karakterišu aluminijumske opeke i otvori, na površini od 1200m², gde je integrisan na način da se lepo uklapa u postojeći šablon na fasadi. Visok je 80 metara i podeljen na četiri odeljka, pa se na svakih 20m penjači mogu zaustaviti radi predaha. Ima različitih ruta koje su različitih težina i inspirisane prirodno oblikovanim ispupčenim ivicama.

Zid za penjanje u okviru

Zid za penjanje u okviru "CopenHill"  Foto: Walltopia)

Zid je projektovan tako da su se sačuvala i "nastavila" estetika fasade, dok je istovremeno dopušteno sunčevoj svetlosti da prodre u unutrašnjost. Ovaj poduhvat je zahtevao kombinovanje pleksiglasa i fiberglasa, koji su zajedno sa otprilike 50 tona čelika obezbedili da zid stoji i odoleva vremenskim uslovima koji vladaju u Danskoj.

Zid za penjanje u okviru

Zid za penjanje u okviru "CopenHill" (Foto: Walltopia)

Izgradnja zida je završena kada i projekat ali se čekalo da pođe zimski period kako bi se postavili elementi za penjanje. Takođe su završene i rute i sve ostalo što je bilo u planu, ali još uvek nije bilo otvaranje za javnost s obzirom na situaciju sa pandemijom koja vlada u svetu. Odlaganje je do daljnjeg i ne zna se novi datum puštanja u rad.

Zid za penjanje u okviru

Zid za penjanje u okviru "CopenHill" (Foto: Walltopia)

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;