PRIJAVA-468X60-BANNER

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama

02.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kada su novi projekti visokogradnje u pitanju u svetu, sve je veće prisustvo kula sa zelenom fasadom i elementima zelenila. Još jedan u nizu je i 32-spratni neboder koji se gradi u Šenženu i koji će karakterisati više nivoa vrtnih terasa. Terase će se nalaziti u okviru spiralnih "otvora" koji će obavijati zgradu i činiti deo njene fasade. U okviru njih će se nalaziti različite vrste biljaka i drveća tipičnih za područje jugoistočne Kine.

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama (Foto: NBBJ)

U okviru ove 150m visoke kule nalaziće se sedište kompanije Vivo koja posluje u oblasti tehnologija i proizvodnje pametnih telefona. Kako su iz ove kompanije rekli, cilj projekta jeste da dobrobit zaposlenih bude na prvom mestu, što je u ovom slučaju postignuto inovativnim pristupom. Taj pristup je ostvaren preko bujnih zelenih kaskadnih površina koje se protežu od javne površine na dnu do gornjeg nivoa kule. Pejzaži se menjaju kroz zgradu, oni postepeno prelaze od obalnih močvarnih do nizijskih šuma pa sve do suptropskih i alpskih šuma. Zelenilo je izabrano jer je naučno dokazano da boravak u prirodi, u ovom slučaju pristup zelenom prostoru za rad, poboljšava radni učinak i zdravlje snižavanjem krvnog pritiska i brzine otkucaja srca.

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama (Foto: NBBJ)

Pošto je u pitanju poslovna kula, u okviru će se nalaziti kancelarije, ali i  javne površine i maloprodajni prostori u prizemlju, kao i prodavnica Vivo na petom spratu. Tu će se takođe nalaziti i različit drugi sadržaji poput restorana, sala za sastanke i kafeterija za zaposlene. Na najvišim spratovima će biti smešteni prostori za organizovanje događaja i veći broj konferencijskih sala, odakle će se pružati pogled na okolinu.

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama (Foto: NBBJ)

Planirano je da neboder dobije WELL i LEED Gold sertifikat (standardi zelene gradnje). Za ovo će između ostalog biti zaslužena i njegova forma koja je projektovana tako da se njom maksimizira prirodna svetlost iznutra ali i da pruži zaklon tamo gde je potrebno. Biće ugrađeni i sistemi za sakupljanje kišnice koja će se skladištiti u rezervoare i ponovo upotrebljavati. Firma NBBJ je uradila projekat i osmislila da pejzaž umanjuje rizik od poplave. Izgradnja je u toku, a projekat treba da bude završen 2025. godine.

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama

Neboder sa spiralnim vrtnim terasama (Foto: NBBJ)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;