Neboder sa "očima"

17.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kina je nedavno najavila nova pravila o izgradnji nebodera u budućnosti, ali ostaje da se vidi na koji način će se ona sprovoditi i kako će biti primenjivana u praksi Ono što znamo je da zemlja ima barem jedan novi neboder koji je u planu da se realizuje, a to će biti upečatljiva zgrada sa "očima" na svojoj fasadi. "New Pingshan Eye" će biti visoka 250m i nalaziće se u novom okrugu Pingshan u Šenženu. Ovu visokospratnicu će karakterisati dva "oka", od kojih će se jedno nalaziti otprilike u središtu zgrade, a drugo bliže vrhu.

"New Pingshan Eye" (Foto: RMJM)

Projekat je uradio studijo RMJM iz Šenžena. Iz ove firme je rečeno da je fokus projektovanja bio na rešavanju dva paradoksalna koncepta "Otvorenosti" i "Zatvorenosti".Tada je nastala ideja pod nazivom "The Eyes of Pingshan" koja kombinuje jedinstveno vizuelno obeležje, koje gleda ka budućnosti Šenžena, i otvorenost fasade koja otkriva zgradu unutar nje. Ukrasi na fasadi u formi "očiju", upadljivo su umetnuiti u gornji i središnji deo fasade glavne kule i oko ulaza, ali i "preslikani" na drugim mestima kako bi stvorili neobičnu vizualnu metaforu za temu "Otvorenosti". "Zatvorenost" je postignuta smeštanjem više otvorenih, spoljnih prostora iznad nivoa ulice, stvarajući osećaj sigurnosti i zaštite od užurbane okoline izvan kompleksa u okviru kojeg je planiran ovaj neboder.

"New Pingshan Eye" (Foto: RMJM)

U okviru kompleksa će se nalaziti i manji višenamenski kulturni objekat neobičnog izgleda sa zelenim krovom. Planirano je i nekoliko zgrada prekrivenih zelenilom, a neke od njih će takođe imati detalje "očiju" na svojim fasadama. Ovde će se nalaziti i hotel, poslovne prostorije i različite vrste sadržaja za razonodu.

"New Pingshan Eye" (Foto: RMJM)

Prva faza projekta treba da bude završena 2022. godine, iako će verovatno biti kašnjenja u radovima zbog situacije vezane za pandemiju. 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...