PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Park u središtu nebodera

11.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Nova stambena kula visine 361m u centru Sijetla pod nazivom "Seattle Tower" imaće rešetkastu belu fasadu definisanu pravougaonicima jednake veličine i park koji će je deliti na dva dela. U okviru nje će se nalaziti 1080 stanova, poslovni i maloprodajni prostor, parking garaže i co-working prostorije na donjim spratovima. Kulu je projektovala arhitektonska firma ODA za Crescent Heights.

"Seattle Tower" (Foto: ODA)

Ono što izdvaja ovaj neboder od ostalih jeste nepravilan otvor koji se nalazi u središnjem delu zgrade. Ovaj "otvor" ima sve četiri različite strane i u okviru njega je smešteno dvorište na otvorenom. Zeleni prostor usred zgrade osmišljen je kao park gde se stanovnici mogu družiti i odmoriti na otvorenom, ali i kao vidikovac za razgledavanje obližnje planine Rejnir.

"Seattle Tower" (Foto: ODA)

Ovaj projekat pokazuje primer stvaranja privatnog prostora na otvorenom u okviru stambene kule, koji je postao neprocenjiv ljudima, naročito tokom pandemije jer se njime pruža mogućnost izlaska na svež vazduh. Osnivač firme ODA Eran Chen bio je među brojnim arhitektama koji su rekli da je pandemija naglasila potrebu za pronalaženjem načina projektovanja stambenog prostora sa delovima na otvorenom naročito u gusto naseljenim gradovima.

"Seattle Tower" (Foto: ODA)

Kako renderi pokazuju, mnoštvo drveća i drugih biljaka i prostrane površine opremljene nameštajem i klupama obezbeđuju druženje i uživanje u prirodi. Višeslojne konstrukcije u okviru ovog dela pružiće različite vidike i brojna područja za ulazak. Biće omogućeni pogledi ka moru, planinama i gradu, a sve to iz jedinstvenog ambijenta u okviru zgrade u kojoj se živi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;