INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Protesti protiv rušenja starog zdanja pozorišta u Tirani

20.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Danska kompanija BIG angažovana je na realizaciji projekta izgradnje zgrade Narodnog pozorišta u Tirani. Sve bi bilo u redu da se izgradnja novog objekta ne planira na mestu sadašnjeg, što podrazumeva rušenje zgrade Narodnog pozorišta koja ima arhitektonsku i istorijsku vrednost za albansku prestonicu. 

Godine 2018. obelodanjeni su planovi za novu zgradu Narodnog pozorišta. Projekat podrazumeva objekat u formi leptir mašne koji će imati tri dvorane i pozorište na krovu.

Idejno rešenje za zgradu Narodnog pozorišta u Tirani

Idejno rešenje za zgradu Narodnog pozorišta u Tirani​ (foto: BIG)

Vest o započinjanju realizaicje projekta nije dobro prošla jer su odmah organizovani protesti zbog rušenja stare zgrade. Neistomišljenika ima i među zvaničnicima, pa se sa jedne strane kaže kako će ovo biti jedno od kulturnih odredišta evropskih razmera i odbacili optužbe da je rušenje protivustavno i da je cela situacija ispolitizovana, dok drugi kažu da je mafija naredila uništenje, ne samo ovog, koji je jedan od "najugroženijih spomenika kulturne baštine u Evropi, već i svake iluzije o postojanju vladavine zakona u Albaniji".

"Teatri Kombëtar" je sagrađen 1939. godine i datira iz doba italijanske okupacije. Delo je italijanskog arhitekte Giulio Bertèa, koji je koristio tehnike koje su u to vreme bile eksperimentalne, uključujući "Populit" - betonske prefabrikovane panelne konstrukcije  kombinovane sa drvenom građom. Tu su se prvobitno nalazili bioskop i bazen, a nakon toga je zgrada krajem ‘40-ih pretvorena u pozorište. 

-Stara zgrada pozorišta

Stara zgrada pozorišta (foto: Leeturtle via Wikimedia Commons) 

Protivnici rušenja tvrde da vlada nije imala odgovarajuće dozvole za početak rada. Projekat je sporan od svog početka, a kritičari su optužili premijera za nedostatak transparentnosti zbog neodržavanja konkursa za projektovanje i preuređenja područja u javno-privatnom partnerstvu. Premijer Rama doneo je poseban zakon 2019. godine da privatnoj kompaniji Fusha da tender za preuređenje pozorišta i izgradnju šest kula u njegovoj okolini. 

Tirana trenutno prolazi kroz transformaciju kada je arhitektura u pitanju.

Rekonstrukcija i preuređenje Skanderbegovog trga

Rekonstrukcija i preuređenje Skanderbegovog trga (foto: p51N4E)

Za projekat rekonstrukcije i preuređenja Skanderbegovog trga, koji se nalazi iza ugla zgrade Narodnog pozorišta, kompanija iz Brisela p51N4E dala je rešenje sa kojim je bila finalista za prestižnu nagradu "Mies van der Rohe" 2019. godine. Takođe, godine 2017. italijanski arhitekta Stefano Boeri predstavio je master plan "Tirana 2030", u kojem su prikazana preuređena javna mesta u glavnom gradu i planirana izgradnja šumovitih parkova i koridora raznolikog biodiverziteta. Boeri je takođe projektovao vertikalnu šuma-kulu zajedno sa poslovnim kompleksom i tri škole. Holandski studio MVRDV je isto dao svoj doprinos - "pretvaranje" gradskog spomenika komunizmu u tehnološki centar.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;