INFONET-468X60-BANNER

Neboder-bolnica pobednik arhitektonskog konkursa

24.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Časopis o arhitekturi eVolo održao je konkurs za najbolji neboder u 2020. i proglasio pobednike. Za takmičenje se prijavilo 473 projekata iz celog sveta. Arhitekte su predstavile svoje koncepte koji pomeraju granice u korišćenju tehnologije, materijala, estetike i prostorne organizacije. "eVolo 2020 Skyscraper Competition" svake godine poziva na futurističke koncepte dizajna koji osporavaju način na koji razmišljamo o visokim zgradama. Ove godine su arhitekte bile zaista maštovite. Samo neki od projekata su vertikalni park, stambene jedinice za ribare, bolnica-neboder i sl. U nastavku pogledajte više o pobednicima.

Epidemic Babel

"Epidemic Babel" - bolnica (foto: eVolo)

Pobednik za ovu godinu je projekat pod nazivom "Epidemic Babel". U pitanju je bolnica ali u formi nebodera. Inspiracija je proizašla iz trenutne situacije u kojoj se nalazi ceo svet - pandemije korona virusa i nedostatka zdravstvenih kapaciteta za lečenje. Koncept kule je osmišljen tako da se ona sastoji od čeličnog okvira u koji se smeštaju kutijasti moduli za različite vrste zdravstvene nege. Projekat je osmislio tročlani tim iz KIne koji čine D Lee, Gavin Shen i Weiyuan Xu. Oni su izjavili da im je prioritet bio da projekat može brzo da se realizuje, tačnije da izgradnja bude jednostavna i brza s obzirom na dinamiku širenja bolesti i nedostatak zdravstvene infrastrukture.

Egalitarian Nature

“Egalitarian Nature” (foto: eVolo)

Drugo mesto osvojio je projekat "Egalitarian Nature". Neboder je zamišljen kao planinski lanac sa koga se puža mogućnost da se priroda doživi u urbanom okruženju. Ovaj vertikalni zeleni park projektovali su Yutian Tang i Yuntao Xu iz SAD. Sadrži cik-cak stazu koja ide prema gore i druge apstraktne prostore koji promovišu vezu između ljudi i prirode. U okviru njega se neće nalaziti liftovi, tako da pristup biti moguć samo hodanjem. Prostore unutar nebodera karakterišu sloboda i fleksibilnost.

Coast Breakwater

"Coast Breakwater" (foto: eVolo)

Treće mesto zauzeo je jedan neobičan projekat koji daje zanimljiv pogled na to kako se arhitektura može iskoristiti i pomoći kod problema sa promenom nivoa mora. Lukobran na obali mora kao neboder je nešto što se ne viđa često. Projekat su uradili Charles Tzu Wei Chiang i Alejandro Moreno Guerrero sa Tajvana. Ideja se rodila kao dogovor na problem ribara u Senegalu koji se bore sa porastom nivoa mora. Kula sadrži tradicionalnu konstrukciju od stubova kako bi se sprečila erozija i karakteriše je tradicionalna senegalska arhitektura koja podrazumeva drvenu građu i oslanja se na složene sisteme lukova za oblikovanje vertikalnih stambenih jedinica.

Pored ovih projekata, još 22 su dobila priznanja i pohvale, u nastavku su neki od njih. 

Drilling Water-Scraper

Drilling Water-Scraper - Elektrana i podvodni centar za reciklažu (foto: eVolo)

The Boeing 737 Max Tower

The Boeing 737 Max Tower (foto: eVolo)

Reforestatio Skyscraper

Reforestatio Skyscraper - Neboder za pošumljavanje (foto: eVolo)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;