Neboder-bolnica pobednik arhitektonskog konkursa

24.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Časopis o arhitekturi eVolo održao je konkurs za najbolji neboder u 2020. i proglasio pobednike. Za takmičenje se prijavilo 473 projekata iz celog sveta. Arhitekte su predstavile svoje koncepte koji pomeraju granice u korišćenju tehnologije, materijala, estetike i prostorne organizacije. "eVolo 2020 Skyscraper Competition" svake godine poziva na futurističke koncepte dizajna koji osporavaju način na koji razmišljamo o visokim zgradama. Ove godine su arhitekte bile zaista maštovite. Samo neki od projekata su vertikalni park, stambene jedinice za ribare, bolnica-neboder i sl. U nastavku pogledajte više o pobednicima.

Epidemic Babel

"Epidemic Babel" - bolnica (foto: eVolo)

Pobednik za ovu godinu je projekat pod nazivom "Epidemic Babel". U pitanju je bolnica ali u formi nebodera. Inspiracija je proizašla iz trenutne situacije u kojoj se nalazi ceo svet - pandemije korona virusa i nedostatka zdravstvenih kapaciteta za lečenje. Koncept kule je osmišljen tako da se ona sastoji od čeličnog okvira u koji se smeštaju kutijasti moduli za različite vrste zdravstvene nege. Projekat je osmislio tročlani tim iz KIne koji čine D Lee, Gavin Shen i Weiyuan Xu. Oni su izjavili da im je prioritet bio da projekat može brzo da se realizuje, tačnije da izgradnja bude jednostavna i brza s obzirom na dinamiku širenja bolesti i nedostatak zdravstvene infrastrukture.

Egalitarian Nature

“Egalitarian Nature” (foto: eVolo)

Drugo mesto osvojio je projekat "Egalitarian Nature". Neboder je zamišljen kao planinski lanac sa koga se puža mogućnost da se priroda doživi u urbanom okruženju. Ovaj vertikalni zeleni park projektovali su Yutian Tang i Yuntao Xu iz SAD. Sadrži cik-cak stazu koja ide prema gore i druge apstraktne prostore koji promovišu vezu između ljudi i prirode. U okviru njega se neće nalaziti liftovi, tako da pristup biti moguć samo hodanjem. Prostore unutar nebodera karakterišu sloboda i fleksibilnost.

Coast Breakwater

"Coast Breakwater" (foto: eVolo)

Treće mesto zauzeo je jedan neobičan projekat koji daje zanimljiv pogled na to kako se arhitektura može iskoristiti i pomoći kod problema sa promenom nivoa mora. Lukobran na obali mora kao neboder je nešto što se ne viđa često. Projekat su uradili Charles Tzu Wei Chiang i Alejandro Moreno Guerrero sa Tajvana. Ideja se rodila kao dogovor na problem ribara u Senegalu koji se bore sa porastom nivoa mora. Kula sadrži tradicionalnu konstrukciju od stubova kako bi se sprečila erozija i karakteriše je tradicionalna senegalska arhitektura koja podrazumeva drvenu građu i oslanja se na složene sisteme lukova za oblikovanje vertikalnih stambenih jedinica.

Pored ovih projekata, još 22 su dobila priznanja i pohvale, u nastavku su neki od njih. 

Drilling Water-Scraper

Drilling Water-Scraper - Elektrana i podvodni centar za reciklažu (foto: eVolo)

The Boeing 737 Max Tower

The Boeing 737 Max Tower (foto: eVolo)

Reforestatio Skyscraper

Reforestatio Skyscraper - Neboder za pošumljavanje (foto: eVolo)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...