INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

IKEA "zeleni" objekat bez parkinga za automobile

29.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Više od 100 stabala krasiće rešetkastu fasadu IKEA objekta koji neće imati parking za automobile. "IKEA Vienna Westbahnhof" gradi se na kraju Mariahilferstrasse, ulice poznate po brojnim trgovinskim radnjama.

Projekat je uradio lokalni studio Querkraft Architekten u cilju da radikalno promeni ponašanje kupaca i svest ljudi o prevoznim sredstvima. Rešetkasta konstrukcija zgrade napravljena je po uzoru na police za knjige i gradiće se od čelika i betona. Fasadu će karakterisati terase i otvoreni prostori kako bi se osigurala transparentnost i fleksibilnost.

IKEA Vienna Westbahnhof

"IKEA Vienna Westbahnhof" (foto: Querkraft Architekten)

Ovaj objekat imaće formu mreže obrasle zelenilom i do njega će moći da se dođe peške ili javnim prevozom.

Iz IKEE su rekli da se ponašanje potrošača tokom poslednjih godina izuzetno promenilo, a isto tako i ponašanje vezano za mobilnost, pa shodno tome sve više kupaca uopšte ne razmišlja o tome da sami nose kući nameštaj, već da im se on dostavi na kućnu adresu, što online naručivanje i promoviše.

IKEA Vienna Westbahnhof

"IKEA Vienna Westbahnhof" (foto: Querkraft Architekten)

Oko dve trećine stanovnika Beča koji žive u gradskim četvrtima nemaju ni automobil. Dolaze javnim prevozom, šetaju, voze bicikle ili koriste skutere.

IKEA se nada da će nakon izgradnje ovo biti to njihova najzelenija prodavnica, podržavajući ambicije kompanije u pogledu održivosti i posvećenosti postizanju cirkularnog modela poslovanja do 2030. godine.

IKEA Vienna Westbahnhof

"IKEA Vienna Westbahnhof" (foto: Querkraft Architekten)

Projektom su predložena tri različita ulaza koji podržavaju različite načine kupovine - u rasponu od kratkih spontanih poseta do dužih zadržavanja.

Forma mreže pruža zgradi prostor za rast drveća na svim nivoima. IKEA se nada da će biti zasađeno najmanje 160 stabala predviđajući da će se time sniziti temperatura u zgradi za najmanje dva stepena, a da će istovremeno pomoći i pročišćavanju vazduha u okolini.

IKEA Vienna Westbahnhof

"IKEA Vienna Westbahnhof" (foto: Querkraft Architekten)

Na prva četiri sprata nalaziće se IKEA proizvodi. Hostel sa 345 kreveta zauzimaće dva gornja nivoa, uz javno dostupan vrt na krovu i restorane. Središnji prostor pružaće se od podnožja do krovne terase kako bi posetioci lakše i brže pristupili prostorima. IKEA se nada da će zgrada postati "mesto susreta u Beču".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;