INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajuća drvena poslovna zgrada u Roterdamu

22.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Powerhouse otkrila je novi projekat za plutajuću poslovnu zgradu u Roterdamu, gde će se nalaziti sedište Global Commission on Adaptation (GCA). "Floating Office Rotterdam" (FOR) biće od drveta - energetski neutralan i samodovoljan. U planu je da izgradnja počne na proleće na drugoj lokaciji, odakle će biti isporučena u Rijnhaven u Roterdamu, gde će se i nalaziti.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Atchain)

Očekuje se da će "FOR" otvoriti generalni sekretar Ban Ki-Mun i gradonačelnik Roterdama Aboutaleb tokom Međunarodnog samita o adaptaciji na jesen 2020. Powerhouse Company objašnjava da je GCA pokrenula mere za podsticanje razvoja za upravljanje efektima klimatskih promena putem tehnologije, planiranja i ulaganja. Komisiju predvode bivši predsedavajući UN Ban Ki-Mun, osnivač Microsofta Bil Gejts i izvršni direktor Svetske banke, Kristalina Georgieva.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Atchain)

Prof. dr Patrik Verkoijen, izvršni direktor GCA rekao je da klimatske promene u svetu, ekstremni vremenski uslovi i porast nivoa mora predstavljaju nove izazove za arhitekte. Shodno tome uključivanje elemenata koji građevinske objekte čine otprornijim, ne samo da ima ekonomski  smisao, već može pomoći i u ublažavanju klimatskih promena. Dodao je takođe i da je oduševljen što će GCA biti smeštena u zgradi koja će biti pionir ovakvih vrsta projekata pa se nada da će nadahnuti i ostale da investiraju u budućnost.

Kompanija Powerhouse je odgovorna za celokupni projekat, od ideje do izgradnje. DVP je uključen kao projektni menadžer izvođača RED Company. Konstrukciju koja kombinuje puno drvo, projektovala je firma Bartels & Vedder. Firma DWA je zadužena za instalacije, zaštitu od požara i građevinsku fiziku. Zgradu će graditi Valleibouw i Osnabrugge.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Plomp)

Arhitekta i osnivač kompanije Powerhouse, Nanne de Ru rekao je da je projektovanje održive, plutajuće poslovne zgrade bilo je veoma zahtevno ali da su tome pristupili na integrisan način. Za klimatizaciju zgrade korišćena je voda Rijnhavena, dok je krov objekta veliki izvor energije, pa je sama zgrada zaista skroz nezavisna. Konstrukcija je projektovana od drveta, može se lako demontirati i ponovo upotrebiti. Zgrada je spremna za cirkularnu ekonomiju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;