PRIJAVA-468X60-BANNER

Plutajuća drvena poslovna zgrada u Roterdamu

22.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Powerhouse otkrila je novi projekat za plutajuću poslovnu zgradu u Roterdamu, gde će se nalaziti sedište Global Commission on Adaptation (GCA). "Floating Office Rotterdam" (FOR) biće od drveta - energetski neutralan i samodovoljan. U planu je da izgradnja počne na proleće na drugoj lokaciji, odakle će biti isporučena u Rijnhaven u Roterdamu, gde će se i nalaziti.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Atchain)

Očekuje se da će "FOR" otvoriti generalni sekretar Ban Ki-Mun i gradonačelnik Roterdama Aboutaleb tokom Međunarodnog samita o adaptaciji na jesen 2020. Powerhouse Company objašnjava da je GCA pokrenula mere za podsticanje razvoja za upravljanje efektima klimatskih promena putem tehnologije, planiranja i ulaganja. Komisiju predvode bivši predsedavajući UN Ban Ki-Mun, osnivač Microsofta Bil Gejts i izvršni direktor Svetske banke, Kristalina Georgieva.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Atchain)

Prof. dr Patrik Verkoijen, izvršni direktor GCA rekao je da klimatske promene u svetu, ekstremni vremenski uslovi i porast nivoa mora predstavljaju nove izazove za arhitekte. Shodno tome uključivanje elemenata koji građevinske objekte čine otprornijim, ne samo da ima ekonomski  smisao, već može pomoći i u ublažavanju klimatskih promena. Dodao je takođe i da je oduševljen što će GCA biti smeštena u zgradi koja će biti pionir ovakvih vrsta projekata pa se nada da će nadahnuti i ostale da investiraju u budućnost.

Kompanija Powerhouse je odgovorna za celokupni projekat, od ideje do izgradnje. DVP je uključen kao projektni menadžer izvođača RED Company. Konstrukciju koja kombinuje puno drvo, projektovala je firma Bartels & Vedder. Firma DWA je zadužena za instalacije, zaštitu od požara i građevinsku fiziku. Zgradu će graditi Valleibouw i Osnabrugge.

"Floating Office Rotterdam" (foto: Plomp)

Arhitekta i osnivač kompanije Powerhouse, Nanne de Ru rekao je da je projektovanje održive, plutajuće poslovne zgrade bilo je veoma zahtevno ali da su tome pristupili na integrisan način. Za klimatizaciju zgrade korišćena je voda Rijnhavena, dok je krov objekta veliki izvor energije, pa je sama zgrada zaista skroz nezavisna. Konstrukcija je projektovana od drveta, može se lako demontirati i ponovo upotrebiti. Zgrada je spremna za cirkularnu ekonomiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;