Uvijeni i spojeni tornjevi u formi guske

15.01.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Firma RMJM koja je projektovala trenutno najviši neboder u Evropi “Lakhta Center” u Sankt Peterburgu u Rusiji, nedavno je izabrana da uradi neobičan projekat u Hunanu u Kini.

Xiangjiang Gate

“Xiangjiang Gate“ (foto: RMJM)

Dva uvijena tornja koji se spajaju u blizini svojih središnjih delova uzdići će se do maksimalne visine od 177m. Projekat pod nazivom “Xiangjiang Gate“ izabran je nakon održanog arhitektonskog konkursa. Kada bude bio realizovan, služiće kao spomenik sa platformom za panoramsko razgledanje i turističkim informativnim centrom.

Koncept koji stoji iza projekta proizilazi iz istorije grada, rekli su iz RMJM, i dodali da odaje počast geografskom položaju grada, ali i njegovom duhu konvergencije. Hangyang je grad u kojem se uzajamno približavaju staro i novo, kao i kulturno-istorijsko nasleđe i savremenost.

Xiangjiang Gate

“Xiangjiang Gate“ (foto: RMJM)

Spojene kule predstavljaju vatru. Hengyang je grad drevne istorije. U religioznoj tradiciji kaže se da je Hengyang prvi nosio oznaku Zhu Ronga, Boga vatre i juga čija je priča sadržana u '”Shan Hai Jing - Great Wild West”.

Posmatrajući naopako, zgrada je nalik guski koja leti. U drevnoj kineskoj poeziji Hangyang je bio zimsko utočište divljih gusaka koje su bežale od hladnoće na sever, pa je tako i dobio nadimak “Grad divljih gusaka”.

Xiangjiang Gate

“Xiangjiang Gate“ (foto: RMJM)

Još uvek nema detalja vezanih za ovaj projekat koji je u ranoj fazi realizacije, a ne zna se ni datum završetka. Međutim, Global Construction Review izveštava da su kule deo šireg projekta koji će uključivati izgradnju poslovnog i stambenog prostora, zabavnog parka i komercijalnih sadržaja.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...