IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Energetski efikasan neboder

14.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Firma Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS+GG) nedavno je predstavila svoj projekat za novi neboder u gradu Nanjing u Kini. Energetski efikasan “South HeXi Yuzui Financial District Tower“ visok 500m karakterisaće privlačna forma koja će ublažiti uticaje vetra.

Energetski efikasan neboder

“South HeXi Yuzui Financial District Tower“ (foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture)

Reka Jangce i njen tok bili su inspiracija za neboder na čijem vrhu će se nalaziti opservatorija na otvorenom sa osmatračnicom sa koje će se pružati vrhunski pogled od 360 stepeni na okolni grad. Reka reflektuje svetlost, stvarajući različite "dimenzije", slično kuli čija je spoljašnjost oblikovana tako da ublažava udare vetra, optimizuje pogled i poboljšava stabilnost konstrukcije.

Energetski efikasan neboder

“South HeXi Yuzui Financial District Tower“ (foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture)

U planu je da neboder dobije LEED Gold sertifikat (standard zelene gradnje). Kišnica će se sakupljati u rezervoare pod zemljom, gde će se tretirati i skladištiti za ponovnu upotrebu. Ovo će smanjiti potrošnju vode u glavnoj mreži za oko 55 odsto. Fasada zgrade će biti od specijalne vrste stakla koje je projektovano da smanji prodiranje sunčeve toplote u unutrašnjost, a istovremeno obezbedi dovoljne količine prirodne svetlosti.

Energetski efikasan neboder

“South HeXi Yuzui Financial District Tower“ (foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture)

Projekat teži sveukupnom smanjenju energije kombinacijom strategija vezanih za smanjenje opterećenja sistema za hlađenje, grejanje, rasvetu i sl. kao i ugradnju fasade visokih performansi. Visokoefikasni sistem izolacije u vidu spoljnjeg zida koji služi kao zavesa pažljivo je projektovan tako da radi u skladu sa geometrijom zgrade kako bi se efikasno smanjilo prodiranje sunčeve toplote i pružila zaštita unutrašnjem okruženju, dok se istovremeno održava pristup dnevnom svetlu i kontroliše odsjaj.

“South HeXi Yuzui Financial District Tower“ je deo većeg projekta koji će uključivati poslovne kule od 100m, 155m i 350m, kulu od 220m i stambenu kulu od 86m.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;